Nadškofijska karitas Maribor : Največ stisk je še vedno pri tistih, ki ne morejo poravnavati položnic

Branko Maček

Nadškofijska karitas Maribor je v prvih desetih mesecih prejela 3022 prošenj ljudi v stiski, ki so prosili za različne oblike pomoči, različne oblike pomoči pa so v tem času ponudili 6771 ljudem. Kot je danes povedal predsednik mariborske humanitarne organizacije Branko Maček, je največ stisk še vedno pri tistih, ki ne morejo poravnavati položnic.

“Gre za družine in posameznike, ki ne zmorejo poravnavati osnovnih stroškov za nujne življenjske potrebščine, kot so najemnina, elektrika, voda, ogrevanje, in drugih sprotnih obveznosti,”
je dejal Maček in dodal, da je med njimi precej brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in zdaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke.

Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Trenutno se najpogosteje srečujejo s prošnjami za kurjavo in za topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije ter opomini pred odklopom, ob tem pa opažajo tudi dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje.

Kot je povedal Maček, po pomoč prihaja veliko upokojencev, ki se z nizkimi prihodki le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. “Vse pogosteje opažamo, da imajo številni iskalci pomoči težave s telesnim in duševnim zdravjem, povečano je povpraševanje po oblačilih in drugih rabljenih izdelkih, od posteljnin in posode do igrač.”

Med drugim so do konca oktobra izdali 2114 prehranskih in higienskih paketov, 781 paketov pomoči v oblačilih in obutvi ter drugih izdelkih ter ugodili 345 prošnjam za finančno pomoč pri plačilu položnic.

V mreži župnijskih karitas so razdelili tri dobave hrane iz operativnega programa Evropske unije za materialno pomoč najbolj ogroženim, kar je skupaj zneslo 410 ton živil. S tem programom njihovi sodelavci in prostovoljci pomagajo več kot 17.000 socialno najbolj ogroženim ljudem na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem območju.

S pomočjo projekta Donirana hrana so v tem času zbrali 180 ton hrane, iz nje pa pripravili ter razdelili 7651 prehranskih paketov. V program je bilo vključenih 142 družin ali posameznikov oziroma 444 socialno najbolj ogroženih ljudi.

“Dnevno na ta način pomagamo 20 do 25 družinam ali posameznikom, ki so praviloma vključeni enkrat oziroma dvakrat tedensko,” je pojasnil Maček in dodal, da je med temi 38 odstotkov ljudi, ki živijo sami.

Na mariborski karitas se po njegovih besedah trudijo, da bi pomoč nudili celostno, zato v večini programov redno opravljajo individualne svetovalne pogovore, preko katerih spremljajo razmere pri tistih, ki so vključeni. Ob tem jim nudijo svetovanje ali jih napotijo na specializirane ustanove.

Sicer pa se tudi v Mariboru pripravljajo na Teden karitas, ki bo potekal ves prihodnji teden, z njim pa bodo obeležili 29-letnico organizirane oblike delovanja omenjene humanitarne organizacije v Sloveniji. Letošnji dogodki bodo potekali pod geslom Dobro iz vsakega srca, vrhunec pa bo sredin tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote v celjski dvorani Golovec.

Ob omenjenem koncertu bo na nacionalni ravni potekal še en dogodek, prav tako v sredo, in sicer romanje prostovoljcev ter sodelavcev karitas na Slomškovo Ponikvo. Opoldne bo tam potekala maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar