Most na Mariborski otok bo obnovljen do sezone, preverite kdaj se odpira

Mestna občina Maribor je na začetku tega leta pristopila k obnovi mostu na Mariborski otok, kjer se nahaja letno kopališče. Na občini zagotavljajo, da bo obnova zaključena do kopalne sezone in tako bodo kopališče odprli 24. junija, tako kot ponavadi na zadnji dan šole.

“Obnova mostu poteka bolj ali manj v skladu z začrtano časovnico. Gre za dokaj zahtevna dela, zato prihaja do manjših odstopanj glede na osnovno začrtan terminski plan. Potrebno je še zamenjati podnice, namestiti zaščitno ograjo in izvesti antikorozijsko zaščito dela mostne konstrukcije,” so za STA ta teden povedali na občini.

Dodali so, da cene kopanja v letošnji sezoni ostajajo enake kot lani, spreminjal se tudi ne bo režima vstopa na kopališče.

Letno kopališče je prvič odprlo vrata junija 1930

Dela na mostu izvaja podjetje Senmed, s katerim je občina podpisala pogodbo v višini nekaj več kot pol milijona evrov. Med drugim bodo sanirali protikorozijsko zaščito jeklene mostne konstrukcije in pohodno leseno konstrukcijo, obnovili ograjo, namestili razsvetljavo in postavili potopni stebriček pred vstopom na most.

Letno kopališče, ki se nahaja na naravnem otoku v strugi reke Drave v Kamnici pri Mariboru, je prvič odprlo vrata junija 1930. Takrat je slovelo kot najlepše daleč naokoli, a z leti je njegov blišč ugašal, saj ga je prehitel čas. V zadnjih letih so na kopališču izvajali le najbolj nujna vzdrževalna dela, denarja za nujno celovito obnovo pa ni bilo.

Občina naj bi konec letošnjega leta končno le pristopila k obnovi kopališča. “Po koncu kopalne sezone so predvidena dela v sklopu javnega naročila za gradbeno-obrtniška dela, ki je v teku,” pravijo.

Druga faza obnove bo predvidoma stekla po kopalni sezoni 2023

V okviru tega javnega naročila naj bi med drugim obnovili lesene bazenske ploščadi in čofotalnike, uredili vhod kopališča skozi obstoječo stavbo, obnovili dotrajane dele stavbe s sanitarijami ter električno napeljavo. Ta prva faza obnove bo po napovedih zaključena do kopalne sezone prihodnje leto, kar pomeni, da bo prihodnje poletje ponovno odprto kopališče.

Druga faza obnove bo predvidoma stekla po kopalni sezoni 2023. “Celotna obnova kopališča se predvideva do kopalne sezone 2024,” pravijo na občini.

Mariborski otok je od leta 1951 zavarovan kot naravna znamenitost in od leta 1992 kot naravni spomenik. Poleti je kopališče, jeseni in pozimi pa priljubljeno sprehajališče.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar