Ministri in državni sekretarji si višajo plače, sindikati ogorčeni

VIR: zsss.si

Sindikati v odzivih na sklep vlade o umestitvi plač ministrov in državnih sekretarjev v najvišji možni plačni razred po obstoječem zakonu izražajo nestrinjanje in potezo vlade označujejo za neprimerno. Ogorčeni so, da se je vlada za potezo odločila v kriznem stanju, ko veliko ljudi nima dohodkov in brez, da bi prvo poskrbela za njih.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so vlado pozvali, naj pred skrbjo za lastne plače prvo dvigne plače delavcem v zdravstvu, trgovinah, čistilkam, varnostnikom, pekom, novinarjem, vojakom, policistom in vsem drugim poklicem, ki morajo delati za dobro vseh državljanov. Vlado so opozorili, naj poskrbi za samozaposlene, zagotovi varovanje zdravja v vseh tovarnah in zagotovi ustrezno zaščitno opremo.

“V trenutku, ko prav vsi v Sloveniji s strahom zremo v jutrišnji dan, v trenutku, ko se vsak od nas nečemu odpoveduje (prav vsi tudi delu osebne svobode) za to, da se bomo skupaj prebili do boljšega jutri, nas delite na prvorazredne in drugorazredne državljane ter državljanke,” sprejeto odločitev vlade komentira predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Potezi vlade nasprotujejo tudi v Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov Slovenije. Ne zanikajo dejstva, da trenutne okoliščine od članov vlade in njihovih najtesnejših sodelavcev terjajo težko delo, še večjo odgovornost in zahtevnejše odločitve, kot sicer, a so poudarili, da povišanje plač v času velike negotovosti za številna podjetja in delavce ni primerna.

Pogajalska skupina je vlado opomnila, naj poskrbi za izvršitev 11. alineje prvega odstavka 39. člena Kolektivne pogodbe, ki za izpostavljene delavce narekuje izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, kakršnim smo priča. Pričakujejo tudi, da bo nadomestilo za primer višje sile, tako za zaposlene v javnem kot tudi v zasebnem sektorju, zvišano iz 50 odstotkov na najmanj 80 odstotkov plače in da bodo sprejeti tudi ustrezni interventni ukrepi za pomoč samozaposlenim, da se prepreči izpad njihovega dohodka in dostop do pravic iz socialnih zavarovanj.

S potezo vlade se ne strinjajo tudi v Sindikatu policistov Slovenije, kjer se že več kot deset let borijo za ureditev statusa policijskega poklica, pa jim po njihovih navedbah vlada vedno odgovarja, da zato “preprosto nima sredstev”. Zaradi tega v sindikatu potezo vlade ocenjujejo kot “neokusno in neodgovorno”.

“Opravičevanja te poteze vlade z argumenti, da so vladni funkcionarji v času epidemije ‘dvojno’ obremenjeni in zato zaslužijo višje plačilo, policistke in policisti, ki smo zaradi izredne kadrovske krize že vrsto let preobremenjeni, žal ne moremo sprejeti,” so zapisali v odzivu. Dodali so, da medtem policisti v za njih težkem obdobju epidemije, v katerem se pri delu izpostavljajo še dodatni nevarnosti, ne razmišljajo o preobremenjenosti in plačilu, temveč sledijo svojemu poslanstvu.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar