Mednarodni festival podvodnega filma Neum predstavlja finaliste

V petek, 27.8.2021 ob 19.30 uri, bo v Letnem kinu hotela Zenit v Neumu potekal Mednarodni festival podvodnega filma Neum 2021 – Underwater film festival Neum 2021, pod pokroviteljstvom občine Neum.

Mednarodni festival podvodnega filma Neum 2021 organizira Združenje STANDARD. Festival poteka v okviru dogodka “Neumsko poletje 2021”, ki združuje vse kulturne in zabavne dogodke turistične sezone v Neumu.

Predvsem mladi avtorji in umetniki se preko prijav na festival uveljavljajo pri ustvarjanju ekoloških filmov. Strokovno žirijo festivala sestavljajo tako domači, kot tuji strokovnjaki. V ekipi sodelujejo: Neno Belan, največkrat izvajan hrvaški avtor pop-rock glasbe; Goran Bogdan, igralec; Ante Džono, predsednik potapljaškega kluba Neum; Danijel Koletić, predsednik Inštituta za integrirano-inkluzivno komuniciranje jugovzhodne Evrope, ustanovitelj in lastnik agencije Apriori; Brankica Janković, večkrat nagrajena producentka multimedijskih projektov, idejna ustvarjalka Demofesta; Sanja Rajič Banjac, pobudnica in producentka festivala animiranega filma NAFF; Tamara Bekčić, direktorica Chapter 4; Ivo Mikulić, glasbenik in producent; Vinko Ćemeraš, zmagovalec oddaje The Voice Hrvatska, eden najbolj obetavnih mladih glasbenikov s posebno karizmo, kot tudi najbolj priljubljena oseba mlajšega občinstva; Julijana Mikulić Jurković, večkrat nagrajena vodja marketinga in PR, ter mladi prostovoljci iz Neuma. Celotno realizacijo dogodka je omogočila Občina Neum, s pomočjo sosednjih občin, s katerimi se skupaj strateško razvijajo.

Prvi večer Mednarodnega festivala podvodnega filma Neum 2021, v petek, 27. avgusta 2021, bodo potekale projekcije filmov v uradni konkurenci, vstop pa je brezplačen za vse obiskovalce in ljudi, ki jih zanimata podvodna umetnost ter resničnost. Drugi dan, 28. avgusta ob 11.00 uri bo potekala izobraževalno-ekološka delavnica o podvodnem streljanju, izboru tehnik in varnosti z nazivom »Podvodni svet«, pod vodstvom predsednika potapljaškega kluba PIRK Ardea, Maria Jerkića.

»Festival podvodnega filma je idejno zasnovan za Neum, festival pa je projekt, kjer umetnost izboljšuje sestavne dele turizma. Poletni kino na prostem hotela Zenit z 280 sedeži in številni drugi hoteli in zasebne nastanitve, so idealen kraj za Mednarodni festival podvodnega filma. Do 15. avgusta 2021 je organizacijski odbor prejel 435 filmov z vsega sveta. Odločitev je bila težka, a smo na koncu izbrali 22 filmov, tj. 22 finalistov«, je dejal Ivo Mikulić, ustanovitelj festivala.

Finalisti so:

Once upon a time
Director Alfred Schaschl
in Underwater films
Austria
Uff2024

Aqua Tone
Director Kevin Lucero Less
in Underwater films
United Kingdom
Uff2048

The Water all arounf Us
Director Jaakko Nikkilä
in Underwater films
Finland
Uff2054

Negative Buoyancy, the story of free diver
Director Dimitra Delfi
in Underwater films
Greece
Uff2055

Mike & Maurice
Director Gareth Bartlett
in Underwater films
United Kingdom
Uff2094

Staghorn Coral
Director Júlia Girós
in Underwater films
Spain
Uff2104

London Pavements
Director Emily Macrander
in Underwater films
United Kingdom
Uff2146

Boiled in water
Director MARISA CECCHETTI
in Underwater films
Italy
Uff2154

No Gender Underwater Dance
Director Marisa Cecchetti
in Underwater films
Italy
Uff2158

Vito in the bottle
Director Riccardo Maffioli
in Underwater films
Italy
Uff2203

The Magic of Socorro
Submitter Blane Henderson
in Underwater films
United States
Uff2217

Octo Hunt
Director nick Skiadopoulos
in Underwater films
Australia
Uff2218

CHARMOLYPI
Director MILINKOVIC DRAGOMIR CLAUSS
in Underwater films
Greece
Uff2229

The Stream IX
Director Hiroya Sakurai
in Underwater films
Japan
Uff2249

The Mask
Director Prashanth Kumar – Baba Yaga
in Underwater films
India
Uff2261

Metaphysic
Director Sandra Mladjanovic
in Underwater films
Bosnia and Herzegovina
Uff2281

Pills in water
Director Martin Baumann
in Underwater films
Switzerland
Uff2292

Galaxy
Director Martin Baumann
in Underwater films
Switzerland
Uff2297

The way of the fish
Director Julian Rodriguez
in Underwater films
Spain
Uff2316

44 seconds to twelve
Director Martin Baumann
in Underwater films
Switzerland
Uff2318

Island of Artina
Director NEBOJSA VOJNOVIC
in Underwater films
Croatia
Uff2349

Izgubiti neću dah
Director Mare Milin
in Underwater films
Croatia
Uff2350

Prvi festival podvodnega filma Neum 2021 bo razglasil zmagovalce za:

– najboljši film festivala,
– najboljši BH podvodni film,
– najboljši eko film,
– najboljšo glasbo in
– najboljšo kamero.

Danijel Koletić, član strokovne žirije Mednarodnega festivala podvodnega filma Neum 2021, ki letos praznuje 30 let svojega dela, je svojo kariero začel kot izvršni producent Rajka Dujmića, zmagovalca Evrovizije, pisca vseh skladb za film “Cena življenja”. Koletić se je takrat prvič srečal s filmsko industrijo. Kot član produkcijske ekipe podpisuje številne video posnetke, leta 1997 je bil gost na podelitvi nagrad Golden Eagle Awards, v hotelu Beverly Hills v Los Angelesu. Kariero je nadaljeval kot direktor Splitskega festivala in direktor dogodka Gol prvenstva Hrvaške. Promoviral je tudi film o Draženu Petroviću. Zadnjih osem let se je posvetil področju upravljanja komunikacij. Koletić je pred pričetkom mednarodnega festivala podvodnega filma Neum 2021 dejal: »Film je prisoten povsod okoli nas in brez filmske produkcije, ki navdihuje, motivira in spodbuja, bi življenje bilo prazno. V veliko čast mi je biti član žirije letošnjega festivala.«

Oddaj komentar