Mariborsko letališče še brez konkretnih načrtov za prihodnost

Mariborsko letališče je še vedno v začasnem upravljanju državne DRI, s katero je država podaljšala pogodbo do konca leta, za zdaj pa rešitve za oživitev še ni na vidiku. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je županom predstavil idejno zasnovo za postavitev multimodalnega cargo logističnega centra, a do podpisa pisma o nameri še ni prišlo.

Vrtovec je novembra na poslansko vprašanje v zvezi z prihodnostjo spečega letališča povedal, da so se z idejno zasnovo, ki jo je pripravil trenutni začasni upravljavec DRI, začele odvijati stvari na tem območju. Načrte je tudi predstavil mariborskemu županu Saši Arsenoviču in ostalim županom okoli letališča in takrat napovedal podpis pisma o nameri za “smart hub” z župani že do konca leta.

Na ministrstvu glede morebitnih aktivnosti v zvezi s tem projektom molčijo

Na povpraševanje STA so ponovili, da so idejo že lani predstavili okoliškim županom, ki da podpirajo nadaljnji razvoj letališča. “Projekt trenutno še ni v fazi, ko bi lahko govorili o potencialnih investitorjih oziroma vrednosti investicije,” so dodali.

Še vedno niso rešeni nit spori z nekdanjimi najemniki letališča, družbo Aerodrom Maribor, preko katere imajo takratni kitajski investitorji v lasti del nepremičnin v okolici letališča. Do izvensodnega dogovora namreč ni prišlo, sodni postopek glede medsebojnih razmerij pa še vedno teče in lahko traja še kar nekaj časa.

Na vprašanje, ali to morda kakorkoli ogroža načrte države glede razvoja letališča, so na ministrstvu odgovorili, da je ta odvisen predvsem od uspešnega zaključka postopka priprave državnega prostorskega načrta in zagotovitve dolgoročnega upravljavca.

Tudi zato po njihovem na okoljskem ministrstvu, ki nastopa v vlogi koordinatorja in vodi postopek umeščanja prostorskih ureditev, pospešeno izvajajo vse potrebne aktivnosti, hkrati pa ministrstvo za infrastrukturo nadaljuje s postopkom javno-zasebnega partnerstva.

Ob tem so na infrastrukturnem ministrstvu na podlagi podanih predlogov in pripomb v času javne razgrnitve opravili preveritev izhodišč za načrtovanje ter zmanjšali obseg ureditev za posodobitev letališča. V skladu z novimi izhodišči zdaj deležniki priprave DPN usklajujejo stališča do pripomb, so trenutno stanje pojasnili na ministrstvu.

Zelo redkobeseden je glede omenjenih načrtov tudi mariborski župan Arsenovič, ki je nedavno za STA prav tako potrdil, da za zdaj še niso podpisali nobenega dokumenta, da pa poteka več pogovorov in v različne smeri, zato upa, da bo kakšna od teh uspela. Ob tem je znova poudaril, da je potrebno dano infrastrukturo izkoristiti ne le za Maribor, pač pa za celotno regijo.

Hoški župan Marko Soršak pa je dejal, da tudi njega zanima, kako daleč so omenjene zadeve, saj naj bi jim na ministrstvu načrte predstavili do konca minulega leta, a se to še ni zgodilo. Pred kakima dvema mesecema je tudi sam o tem spraševal preko elektronske pošte, a doslej odgovora ni dočakal, je povedal za STA.

Oddaj komentar