Mariborski vodovod z mednarodno nagrado za vodno odgovornost

Podeljevalec nagrade prof. dr. Mihael Jožef Toman iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda FOTO: http://bledwf.com

Na Bledu je minuli petek, 14. junija, potekala zaključna prireditev Blejskega vodnega festivala, na kateri so podelili letošnje mednarodne nagrade “Odgovorno do vode”. Med prejemniki nagrad sta tudi Mariborski vodovod in Hortikulturno društvo Maribor.

Nagrade Odgovorno do vode podeljujejo v partnerstvu z Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, Ministrstvom za zaščito okolja in energetiko Republike Hrvaške, v Srbiji ima podporo Ministrstva za kmetijstvo in zaščito okolja, letos pa se je kot partner pridružila še Slovaška in sicer Ministrstvo za okolje in Slovaška okoljska agencija.

Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda; FOTO: Facebook profil Danilo Burnač

Eno izmed prestižnih nagrad je prejelo tudi podjetje Mariborski vodovod, v sklopu korporativne nagrade za srednja podjetja, za projekt Inovativni zvočni projekt.

Kot so zapisali v obrazložitvi projekt vključuje populacijo z zmanjšano sposobnostjo vida v odgovorno ravnanje z vodnimi viri. S posredovanjem pomembnih informacij o lokaciji vodnih virov v sistemu javnega vodovoda, vključno s kakovostjo vode, v zvočni obliki so naredili pomemben korak pri vključevanju širšega kroga uporabnikov, tudi tistih, ki imajo težave z vidom, za odgovorno upravljanje s porečji.

 

Nacionalno nagrado za projekt Tveganje za sušo v Podonavju je prejelo še Hortikulturno društvo Maribor.

Borut Ambrožič, Hortikulturno društvo Maribor in Marko Maver, državni sekretar Ministrstvo za okolje in prostor RS; FOTO: http://bledwf.com

Gre za inovativen pristop povezovanja uporabnikov vodnih virov in pristojnih državnih ustanov (ARSO) ter mednarodnih organizacij (ICPDR In ICSRB) za zmanjševanje škode ob sušah v porečjih tako na lokalni, državni in čezmejni ravni. Je konkreten ukrep prilagajanja na podnebne spremembe, ki je pomemben za vse pridelovalce hrane in druge uporabnike vodnih virov in za izvajanje projekta ne potrebujemo novih sredstev, zakonodaje ali novih institucij.

 

Festival je sicer vodilna platforma na področju ohranitve vodnega kroga in vodnih inovacij. Pobudnik in predsednik festivala je igralec Rade Šerbedžija.

Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda in Rade Šerbedžija, igralec in pobudnik festivala; FOTO: Facebook profil Danilo Burnač

Oddaj komentar