Mariborski otroci in dijaki o tem kakšen Maribor si želijo

Vir: Društvo Jasa (projekt Kakšen Maribor si želim?)

Več tisoč učencev in dijakov mariborskih osnovnih in srednjih šol je bralo ozaveščajoče knjige iz Jasine zbirke Onežimo svet, doživetja in predloge odločevalcem pa izražalo z likovnimi in besednimi prispevki. Večplasten projekt končujejo v sredo, 8. maja, ob 18. uri v Narodnem domu.

Vir: Društvo Jasa (projekt Kakšen Maribor si želim?)

Dogodek vsebuje odprtje razstave ubesedenih in upodobljenih premišljanj učencev in dijakov o mariborski in slovenskistvarnosti, razpravo (okrogla miza) na isto temo ter izročitev Deset dramilnih zapovedi županu Saši Arsenoviču (sporočila otrok in mladostnikov v strnjeni obliki). “Razstava bo potrdila, da smo dobili svojevrstni opomin k čuječnosti, pred katerim bomo  vsi – posebej odločevalci – morali preizprašati lastno vest,” so sporočili iz Društva Jasa. K temu dodajajo, da besede otrok odločevalci ne morejo odmisliti kot ideološko ali kakorkoli interesno motivirane. O lepoti in neznosnosti naše stvarnosti bodo razpravljali: pisatelj Tone Partljič, vodja kolektiva ravnateljev mariborskih šol Damir Orehovec, vsestranski aktivist prof. dr. Erih Tetičkovič in vodja projekta mag. filozofije Mateja Jamnik. Dogodek bo uglašala filozofinja Vesna Mlakar. “Prvemu odločevalcu – županu Saši Arsenoviču – bomo izročili Deset dramilnih zapovedi (sporočila otrok v strnjeni obliki). Razpravo bodo žlahatnili – kdo drug – mladi umetniški talenti,” še pravijo v društvu Jasa. “Leto dni je nekaj tisoč učencev in dijakov mariborskih osnovnih in srednjih šol bralo odlomke iz naše knjige Slovenija ima srce, premišljalo o naši stvarnosti in sporočalo odločevalcem, česa si želijo in česa ne. In nam izročilo več bitnosti, kot vsi politiki in intelektualci v samostojni Sloveniji skupaj. Kar bo razvidno na razstavi. Po tem apelu
se odločevalci ne bodo mogli izogniti spreminjanju stvarnosti. Bodoči odrasli pa so hkrati krepili ustvarjalne talente in kritiško mišljenje, kar je učinkovita priprava za aktivno državljanstvo. Večina mariborskih javnih podjetij je razumela trajno koristnost te akcije in je vsem sodelujočim zagotovila izvod poučne knjige iz Jasine zbirke Onežimo svet.” so še dodali v društvu.

Oddaj komentar