Mariborski grad bo osvetljen z modro

Pred desetimi leti je Generalna skupščina Združenih narodov 2. april razglasila za svetovni dan zavedanja o avtizmu. Na ta dan bodo vidnejše stavbe v mestih odete v modro barvo. Tako bo tudi v Mariboru, ko bo to nedeljo (2. aprila) z modro barvo osvetljen Mariborski grad.

Društvo za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke in Inštitut za avtizem in sorodne motnje se v sodelovanju z Mestno občino Maribor pridružuje mednarodni pobudi »Light it up blue« in v ta namen bo Mariborski grad osvetljen modro.

Mariborski grad v modri barvi iz leta 2016
Mariborski grad v modri barvi iz leta 2016

V Sloveniji ima glede na svetovno statistiko približno dvajset tisoč prebivalcev katero od motenj avtističnega spektra (MAS). Otroci z avtističnimi motnjami drugače razmišljajo, razumejo in občutijo svet okoli sebe. Zato se vsakodnevno spopadajo z izzivi. Pri tem potrebujejo našo pomoč, podporo, predvsem pa brezmejno ljubezen staršev.

Mestna občina Maribor je bila tudi aktivna članica v projektu ZORA. Projekt je bil namenjen otrokom in mladostnikom z avtizmom, kot tudi skupini otrok s posebnimi potrebami, staršem otrok z avtizmom, ki so zaradi vsakodnevnih obremenitev še posebno ranljivi in strokovnjakom, ki delajo z osebami z avtizmom na področju zdravstvenega varstva, izobraževanja in socialnih zadev. Za omenjen projekt je Zavod Inštitut za avtizem in sorodne motnje, skupaj s partnerji, pridobil nepovratna sredstva v okviru programa Norveškega finančnega mehanizma. Projekt, ki je potekal v sodelovanju z več partnerji, se je zaključil v lanskem letu.

Oddaj komentar