Maribor danes gosti mednarodni forum o socialni ekonomiji

Tadej Slapnik, državni sekretar

Maribor danes gosti regionalni forum z naslovom Skupaj oblikujemo prihodnost Evrope. V sredo bo nato potekala še konferenca o spodbujanju socialne ekonomije v jugovzhodni Evropi.

Današnji regionalni forum v Minoritski cerkvi skupaj s projektnimi partnerji projekta Social Seeds pripravlja združenje Socialna ekonomija Slovenije. Začeli ga bodo s študijskim obiskom dobrih praks skupnosti socialnih podjetij, ob popoldanskem odprtju uradnega dela pa bo zbrane nagovoril državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik.

Na javnih razpravah, kot je tudi tokratni forum, udeleženci preučujejo možne scenarije, trende in izzive, s katerimi se Evropa sooča v današnjem času, pa tudi priložnosti za oblikovanje prihodnosti.

Mariborski forum socialne ekonomije je namenjen podjetjem in organizacijam socialne ekonomije, nevladnim organizacijam, regionalnim razvojnim agencijam in lokalnim akcijskim skupinam, pa tudi občinam in drugim zainteresiranim posameznikom ali skupinam, ki želijo sodelovati v javni razpravi ter prispevati k sooblikovanju skupnega stališča kot prispevka k prihodnosti Evrope s perspektive socialne ekonomije.

Forum socialne ekonomije v Mariboru.

Sredina konferenca o spodbujanju socialne ekonomije v jugovzhodni Evropi pa bo namenjena pregledu izpolnjevanju zavez iz ljubljanske deklaracije o socialni ekonomiji za Jugovzhodno Evropo, sprejete na konferenci aprila lani v slovenski prestolnici.

Krepitev tovrstnih podjetij po njihovem omogoča tudi spremembe poslovnih modelov tradicionalnih podjetij, ki bodo na tak način lahko dosegala trajnostno poslovanje in s tem trajnostni razvoj celotne družbe. Krepitev močnih povezav med deležniki socialne ekonomije postaja vse bolj pomembna za prihodnost dela in poslovanja podjetij, so še dodali.

Slovenija je sicer letos prevzela predsedovanje nadzornemu odboru luksemburške deklaracije o spodbujanju razvoja socialne ekonomije in podjetij socialne ekonomije.

Z vlogo predsedujoče države članice je Slovenija dobila priložnost postati vodilna članica v razvoju socialne ekonomije v državah jugovzhodne Evrope, Mariboru pa je kot mestu z največ podjetji socialne ekonomije v Sloveniji pripadel naziv Evropske prestolnice socialne ekonomije za leto 2018.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar