Logožarju zavrnili redno profesuro

Senat mariborske univerze je na današnji seji upošteval mnenje habilitacijske komisije in ni podprl predloga za imenovanje nekdanjega dekana Ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdija Logožarja v redno profesuro. Na tajnem glasovanju so člani senata takšno možnost zavrnili z 18 glasovi proti, za pa je glasovalo 12 senatorjev.Posebne razprave na senatu glede omenjenega predloga za imenovanje ni bilo, je pa zbrane na kratko pred glasovanjem, ki ga je tiho spremljalo kakšnih deset protestnikov, nagovoril Logožar. Poudaril je, da bo, če ga ne bodo podprli, prvi, katerega imenovanje v naziv rednega profesorja so zavrnili kljub dejstvu, da je izpolnjeval popolnoma vse pogoje. Po neuspešnem prepričevanju članov senata, Logožar medijem njihove odločitve ni želel komentirati.

Seja senata Univerze v Mariboru
Seja senata Univerze v Mariboru

Komentarja na odločitev senata ni imel niti rektor Igor Tičar, ki je že na sejo prišel slabe volje in jezen na medije, ki da naj bi o njihovi ustanovi poročali le še negativno, medtem ko vse pozitivne zgodbe v medijih naj ne bi več imele mesta. Prvi mož mariborske univerze tudi ni želel izdati, kako je glasoval sam, češ da je bilo glasovanje tajno, senatorji pa so pač sprejeli odločitev, kakršna pač je. Rektorja je zmotilo tudi uhajanje dokumentov iz univerze medijem, predvsem ker je v javnost prišel podatek, da naj bi sam na habilitacijski komisiji, ki je z 11 proti 4 prav tako zavrnila predlog, glasoval za Logožarjevo imenovanje, česar prav tako ni želel komentirati. Prav tako ne vidi razloga, da Logožar še vedno sedi za isto mizo z ostalimi senatorji, saj je bil na to mesto izvoljen kot predstavnik EPF in samo tam ga po njegovem lahko tudi odpokličejo.

rektor-um-igor-ticar
Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru

Prav tako je rektor ostal brez komentarja glede protestnikov, ki so na sejo prišli s transparenti, je pa povedal, da je senat tisti, ki ščiti ugled univerze. Ali je to z današnjo odločitvijo senat tudi storil, pa je dejal, da je ta sklenil, da Logožar ne ustreza pogojem za imenovanje, kako si mediji to tolmačijo, pa bo prebral v sredo.

Med tistimi, ki so prišli opozorit na morebitno etično vprašljivost imenovanja Logožarja v redno profesuro, je bil tudi profesor etike na filozofski fakulteti Friderik Klampfer. Ta se je zahvalil 18 članom senata, ki so “zmogli dovolj poguma in moči” za po njegovem pravilno odločitev, hkrati pa dejal, da je sramotno za ostalih 12 anonimnih članov, ki so podprli po njegovem “sramotno vlogo ter nagradili plagiatorja in goljufa”.

Protesti na seji Senata Univerze v Mariboru
Protesti na seji Senata Univerze v Mariboru

Spomnimo, da se je Logožar znašel pod plazom kritik, potem ko je Dnevnik julija lani razkril, da je leta 2008 prodal vsebino diplomskega dela svoje študentke kot študijo Darsu za 24.000 evrov, in to brez vednosti študentke. Zato ga je rektor Tičar po izglasovani nezaupnici na akademskem zboru oktobra lani razrešil z mesta dekana EPF, a je ostal zaposlen na fakulteti.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar