Lani v Sloveniji 27 primerov okužbe s HIV

V lanskem letu je bilo v Sloveniji prijavljenih 27 primerov okužbe s HIV, od tega 22 moških in pet žensk.

Na NIJZ nam pojasnijo, da je bilo poleg teh primerov v letu 2020 prijavljenih še pet primerov okužbe s HIV pri osebah, ki so se lani začele zdraviti v Sloveniji in jim je bila diagnoza okužbe s HIV postavljena že pred letom 2020 v tujini.

Povprečna starost 39 let

“Iz mariborske zdravstvene regije (bivanja ob prijavi) je bilo v letu 2020 NIJZ prijavljenih 6 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 4 med moškimi in 2 med ženskami. Med 4 primeri novih diagnoz okužbe s HIV med moškimi so bile 3 pri moških, ki so imeli spolne odnose z moškimi in ena pri moškem, ki se je najverjetneje okužil s heteroseksualnimi spolnimi odnosi,” so pojasnili na NIJZ in dodali, da sta se dve ženski najverjetneje okužili s heterosekualnimi spolnimi odnosi. Povprečna starost prijavljenih primerov je bila 39 let.

Letos potrjenih devet primerov

V letošnjem letu je bilo na NIJZ prijavljenih devet primerov novih diagnoz, od tega ena med ženskami in osem med moškimi. Od omenjenih devetih, štirje prihajajo iz mariborske zdravstvene regije. Vsi primeri med moškimi, ki so imeli spolne odnose z moškimi. Povprečna starost prijavljenih primerov je bila 42 let.

V letu 2020 do vključno 20. novembra je umrla ena oseba z okužbo s HIV, vendar ne zaradi
aidsa. Oseba je umrla zaradi možganske kapi. “Relativno nizka umrljivost zaradi aidsa in relativno nizka obolevnost za aidsom odražata dobro dostopnost do zelo kakovostnega zdravljenja okužbe s HIV, vključno z najnovejšimi protiretrovirusnimi zdravili,” pojasnijo na NIJZ.

Oddaj komentar