Knjižničarji bodo protestno zaprli Mariborsko knjižnico

VIR: Mariborska knjižnica

Iz Mariborske knjižnice so sporočili, da bodo v času napovedane izredne seje Mestnega sveta, ta četrtek, 27.09.2018 ob 16. uri, zaprli enote na Rotovžu, Taboru in v Novi vasi. Zaposleni se bodo namreč udeležili seje, na kateri bodo svetniki obravnavali prostorsko problematiko Mariborske knjižnice.

Kot sporočajo, želijo s tem simbolnim dejanjem še zadnjič opozoriti, da je osrednja enota Mariborske knjižnice na robu preživetja. “Predlagana lokacija Centruma je s strokovnega vidika ustrezna tako po kvadraturi kot umeščenosti, hkrati pa ponuja sorazmerno hitro izvedbo projekta. Ali je še kje v mestu primerna rešitev, če ta ne bo realizirana? Rotovški projekt je bil v desetih letih zreduciran in izmaličen in je neuporaben,” je zapisala direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak.

Dodali pa še: “Naši strokovni argumenti niso dovolj. Zdaj je na vrsti politika, ki knjižnico dolguje Mariboru in Mariborčanom že 30 let!

Mariborski mestni svetniki so na prejšnji seji sicer izglasovali, da o selitvi Mariborske knjižnice v stavbo Centruma ne bodo razpravljali. Županstvo je zato na urnik umestilo izredno sejo, na kateri pa je pričakovati burno razpravo o morebitni selitvi knjižnice na novo izbrano lokacijo.

Svet knjižnice naklonjen selitvi v Centrum

Selitev osrednje enote knjižnice iz prostorov na Rotovškem trgu v nedokončani objekt Centrum ocenjujejo na 13.3. milijona evrov. Občina mora objekt sicer še odkupiti, saj je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Mariborski župan Andrej Fištravec je knjižničarjem zagotovil, da je selitev knjižnice v Centrum najbolj optimalna rešitev in da bi prvega septembra 2020 knjižnica že lahko bila na novi lokaciji. “Tudi finančno je zadeva uresničljiva,” jim je zagotovil Fištravec.

Fištravec je bil podpore sveta Mariborske knjižnice vesel, saj da verjame, da bo s tem lažje prepričal mestne svetnike.

Oddaj komentar