Kmalu zaključek glavnine del na Glavnem trgu, odločitve o prometni ureditvi še niso sprejeli

Obnova Glavnega trga in Koroške ceste v Mariboru se približuje koncu. Kot napovedujejo na občini, je do konca aprila predviden zaključek glavnine del na Glavnem trgu, na delu Koroške ceste proti glavni tržnici pa do konca maja. Končne odločitve o prometni ureditvi po obnovi še niso sprejeli, bo pa omejen dostop za vozila vsaj do konca poletja.

Glavni trg in Koroška cesta od Starega mosta do glavne tržnice na Vodnikovem trgu sta eden najstarejših delov mestnega jedra, hkrati pa sta bila pred začetkom obnove in posledičnega začasnega zaprtja jeseni lani precej prometna, saj predstavljata priljubljeno prometno povezavo med vzhodom in zahodom mesta.

V Mariboru se že dolgo govori o nujnosti zaprtja tega dela mesta za motorni promet, a so vsi dosedanji poskusi naleteli na kritike in nasprotovanje dela javnosti, med drugim zaradi dejstva, da za promet ni zagotovljenih ustreznih alternativnih poti. Med poskusnim zaprtjem Koroške ceste pred leti se je velik del prometa preusmeril na Lent, kar pa je z vidika ohranjanja kulturne dediščine mesta prav tako zelo problematično.

Ekipa sedanjega župana Saše Arsenoviča – slednji ima na Glavnem trgu tudi svoj hotel in gostilno – vidi zdaj novo priložnost, da se staro mestno jedro zapre za promet. “Prometna stroka je bila od začetka projekta obnove Glavnega trga in Koroške ceste deljenih mnenj glede urejanja prometa v tem delu mesta v prihodnje. Županstvo pa želi udejanjiti dolgoletno vizijo, da se historično mestno jedro osvobodi motoriziranega prometa in da mestu novo kakovost bivanja, ki se bo odražala v novi pridobitvi mesta – obnovljenem Glavnem trgu in Koroški cesti kot novi arhitekturni vrednoti in kakovosti mesta,” so ta teden sporočili z občine.

Pojasnili so, da se je začasno zaprtje prometa ob prenovi trga v praksi pokazalo kot znatno manj moteče in stresno, kot so nekateri pričakovali. “Prometni tokovi v mestu so se dobro prerazporedili tudi zaradi odlične prometne rešitve strokovnjakov, ki so pripravili načrt obvozov in drugih ukrepov. Večjih zastojev tako nismo beležili,” so navedli.

Na podlagi tega so sprejeli odločitev, da se prometna ureditev za Glavni trg s Koroško cesto v času epidemije novega koronavirusa in poletnih počitnic, ko se prav tako pričakuje manj prometa, testno popolnoma omeji le na prevoze za dostavo, stanovalce, intervencije, gasilce, vozilo Maister ter na kolesarje, pešce in za potrebe prireditev.

“Ker prebivalci mesta izkušnje obnovljenega in urejenega Glavnega trga in Koroške ceste brez motoriziranega prometa še nimajo, smo se ob sodelovanju s stroko odločili, da si v juliju in avgustu vzamemo čas za preverbo, strokovne analize ter razmislek glede ureditve prometa v prihodnje,” pravijo na občini.

V septembru bodo izkoristili še teden mobilnosti in nato sprejeli dokončno rešitev.

Območje Glavnega trga in Koroške ulice v sklopu trenutno potekajoče obnove dobiva novo, enotno tlakovanje in urbano opremo, na trgu bo po novem tudi vodni motiv. Dela so ocenjena na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Vzporedno so pred dnevi začeli tudi z ureditvijo kolesarskih poti na Koroški cesti od glavne tržnice do križišča z Gosposvetsko cesto, v kratkem naj bi nabavili še dodatno vozilo za brezplačne prevoze po središču mesta Maister in druga električna vozila v sklopu javnega potniškega prometa.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar