Kje v Sloveniji imajo največ stranišč zunaj stanovanja

WC, stranišče, zunanje stranišče. Vir: Pixabay

19. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za svetovni dan stranišč. Poudariti namreč želijo, da skoraj polovica človeštva nima ustreznih toaletnih prostorov, zato si je treba prizadevati za izboljšanje higienskih razmer po svetu. V Sloveniji je v primerjavi s svetom stanje dokaj dobro, pa vendar marsikdo nima toaletnih prostorov v stanovanju oziroma v hiši. Statistični urad je objavil podatke, kje v naši državi imajo največ stranišč zunaj stanovanja.

V Sloveniji se je stanje na tem področju v zadnjih desetletjih sicer zelo izboljšalo. To izkazujejo tudi podatki iz popisov prebivalstva in stanovanj, ki so jih opravili na Statističnem uradu RS. Tako je leta 1981 imelo stranišče v stanovanju 74 odstotkov prebivalcev, leta 1991 občutno več 92 odstotkov, leta 2018 pa skoraj vsi, kar 98 odstotkov prebivalcev. zdaj je brez notranjih stranišč še skoraj 20.000 naseljenih stanovanj.

Delež prebivalcev v stanovanjih z notranjim straniščem, občine, Slovenija, 1. 1. 2018. Vir: SURS

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je delež prebivalcev, živečih v stanovanjih brez notranjega stranišča, bil največji v prekmurski statistični regiji: 5-odstoten (5.200). Občine z najvišjimi deleži prebivalcev, ki so živeli v stanovanjih brez notranjega stranišča, so bile Hodoš (70 ali 24 %), Gornji Petrovci (240 ali 12 %) in Zavrč (170 ali 12 %). V gorenjski statistični regiji so bile razmere s tega vidika najugodnejše; tam je v 2018 v stanovanjih brez notranjega stranišča živelo 2.400 ali 1 % prebivalcev.

Oddaj komentar