Junijska plača v povprečju nižja od majske, najbolj je padla v dejavnosti zdravstva

Vir: Pixabay.com

Povprečna junijska bruto plača je bila 1952,05 evra in je bila od plače za maj nominalno nižja za 2,8 odstotka, realno pa za 3,4 odstotka. Povprečna neto plača za junij je bila medtem 1256,24 evra in je bila nominalno za 2,4 odstotka, realno pa za tri odstotke nižja od majske, je danes objavil statistični urad.

Povprečna bruto plača za junij je bila od majske plače nižja le v javnem sektorju, in sicer za 8,9 odstotka. V institucionalnem sektorju država je bila nižja za 11,4 odstotka, medtem ko je bila v zasebnem sektorju za 1,6 odstotka višja.

“Tolikšno znižanje povprečne plače v javnem sektorju je bilo predvsem posledica nižjih izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19,” so pojasnili na uradu.

Najvišja v dejavnosti oskrbe z električno energijo

Povprečna plača za junij je bila najvišja v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, kjer je bila 2671,85 evra, ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer je znašala 2671,63 evra.

Najbolj se je znižala v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva

Povprečna junijska bruto plača se je v primerjavi z majsko sicer najbolj zvišala v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, in sicer za 4,9 odstotka. Najbolj, za 15,3 odstotka, pa se je znižala v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, predvsem zaradi nižjih izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar