Janša napovedal: “V sredo bo gotovo prišlo do sprememb, lahko pa že prej.”

Za nedeljo popoldne je predsednik slovenski vlade sklical novinarsko konferenco. Nekaj minut po 17. uri se je le-ta tudi začela.

Premier Janez Janša pa je pojasnil, da sta razloga za novinarsko konferenco dva. Število okužb se ne zmanjšuje oz. umirja, druga novica pa je, da se je včeraj odkrilo, da je oseba v Sloveniji pozitivna na novi britanski sev koronavirusa. Gre za državljana Kosova, z začasnim prebivališčem v Sloveniji, v državo pa je prišel iz Belgije. Po informacijah predsednika vlade okužen delavec podjetja iz Kranja, naj ne bi imel stikov, trenutno pa se nahaja v izolaciji.

Za britanski sev je značilno, da se širi hitreje, zabeležen je tudi v sosednih državah. V Sloveniji smo dobili nekaj tisoč testov na Slovaškem, ki so občutljivi na britanski sev koronavirusa. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje.

Janez Janša poziva, da se naj ljudje obnašajo odgovorno, saj se v določenih regijah odpirajo šole in vrtci s tem pa bo prišlo do novih stikov. Poudarja, da znata biti dejstvi, da se številko okužb ne umirja in da je pri nas prisoten britanski sev, povezani: “Ravnanje mora biti skranjo previdno in upoščevajoče vse ukrepe.” 

Zamude pri cepivih

Predsednik slovenske vlade je poudaril še, da če je le možno, da ljudje nosijo trislojno kirurško obrazno masko. Povedal je še, da zna priti do zamude določenih cepiv, nekatera so v fazi pridobivanje dovoljenj, nekatere pa niso tako daleč, da bi dejansko že dobila dovoljenje, konkretno AstraZeneca.

“V sredo bo gotovo prišlo do sprememb, če bodo trendi takšni kot kaže, predvsem če bo prišlo do tega da se bo pokazalo da je britanskega seva več. V sredo zagotovo bo nekaj sprememb, vsi si želijo da v pozitivno smer, a podatki zadnjih 3 dni tega optimizma ne napovedujejo,” pove Janša in doda, da če se bo situacija poslabšala, pa bodo ukrepali še pred sredino koronsko sejo.

1 KOMENTAR

  1. novice.svet24.si/clanek/novice/svet/600d5c0e69fd7/zaostreni-pogoji-za-vstop-v-nemcijo-veljajo-tudi-za-slovence

Oddaj komentar