Inštitut 8. marec začenja akcijo #nisemprijavila za žrtve spolnega in fizičnega nasilja

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Inštitut 8. marec začenja akcijo #nisemprijavila za žrtve spolnega in fizičnega nasilja, saj menijo, da je treba o partnerskem nasilju več govoriti, predvsem pasi želijo žrtvam dati prostor, v katerem lahko žrtve anonimno in varno povedo svoje zgodbe.

Srbska aktivistka Nina Stojaković je 25. decembra tvitnila obtožbe o sistematičnem nasilju s strani bivšega fanta njene sestre, nakar se je na tisoče deklet odzvalo z lastnimi zgodbami o tem, zakaj je težko ali nemogoče prijaviti intimnopartnersko nasilje, kaj so njihovi strahovi in kako se državne institucije na prijave ne odzivajo. Na tisoče žensk in deklet v Srbiji je nato na Twitterju pod oznako #NisamPrijavila delilo izkušnje o spolnem in fizičnem nasilju, ki so g utrpele s strani svojih partnerjev, pri čemer se je nabralo več deset tisoč tvitov.

Pandemija nasilja nad ženskami

V Inštitutu 8. marec menijo, da je treba o partnerskem nasilju več govoriti, predvsem pa si želijo nuditi prostor, kjer bi žrtve lahko anonimno povedale svojo zgodbo: “Zato smo na spletni strani pripravili obrazec, kjer lahko vsakdo, ki je bil žrtev intimnopartnerskega nasilja, deli svojo izkušnjo. Tudi v Sloveniji se namreč soočamo s pandemijo nasilja nad ženskami, ki je vse prevečkrat, dokler ni prepozno, s strani okolice ignoriran ali pa opravičevan. Femicidi v Sloveniji v zadnjih letih ne pojenjajo, zdi se celo, da jih je vedno več.”

Anonimizirane zgodbe bodo objavljene in kasneje analizirane na spletni strani Inštituta 8. marec: https://www.8marec.si/nisemprijavila/

Zbrana pričevanja bodo analizirali z namenom ugotavljanja razlogov za neprijavljanje nasilja

“Pri pričevanjih nas bo še posebej zanimalo, zakaj žrtve nasilja niso prijavile in ali pa so ob prijavi naletele na takšne ali drugačne prepreke, neprimerne odzive oziroma obravnave. Zbrana pričevanja bomo analizirali z namenom iskanja razlogov za neprijavljanje intimnopartnerskega nasilja ter ugotavljanja sistemskih pomanjkljivosti v procesih prijavljanja in obravnave intimnopartnerskega nasilja s strani uradnih inštitucij,” so še zapisali.

Oddaj komentar