Hitro testiranje na celiakijo med starejšo populacijo

V mesecu juniju je MO Maribor skupaj z UKC Maribor (Kliniko za pediatrijo) v okviru evropskega projekta CD SKILLS v Domu pod Gorco in medgeneracijskem dnevnem centru TOTI DCA med starejšo populacijo izvedla hitro testiranje na celiakijo. Partnerji se bodo do konca poletja odpravili še v največji dom za starejše, Dom Danice Vogrinec ter najverjetneje tudi Dom starejših občanov Tezno.

Ena od aktivnosti projekta CD SKILLS je ocena trenutnega stanja obravnave bolnikov s celiakijo v regiji z uporabo orodij, pripravljenih v sklopu zaključenega projekta Focus IN CD. V projektu CD SKILLS partnerji razvijajo nove storitve za izboljšanje zdravstvenega sistema vključno z razvojem in testiranjem inovativnih pilotnih rešitev, namenjenih izboljšanju diagnostičnih metod in kakovosti življenja bolnikov.

Številnim bolnikom se celiakija odkrije z veliko zamudo, kar ima resne posledice za njihovo zdravje in splošno kakovost življenja, neodkriti ali nezdravljeni bolniki s celiakijo so namreč izpostavljeni tveganju za razvoj resnih zapletov bolezni, vključno z osteoporozo, boleznimi ščitnice, slabokrvnostjo itd. Predstavljena metoda hitrega odkrivanja bolezni s pomočjo dokazovanja protiteles v kapljici krvi je manj invazivna kot običajne preiskave, vendar še vedno dovolj zanesljiva.

Nespecifične gastrointestinalne težave

Projektni partnerji so se odločili za izvedbo presejalnih testov pri starejših, ker so le-ti redko vključeni v presejalne dejavnosti in imajo nespecifične gastrointestinalne težave, zaradi katerih pogosto ne poiščejo pomoči pri zdravniku, težave pa so takšne narave, da zdravniki takoj tudi ne pomislijo na celiakijo. Tako bolniki ostanejo brez diagnoze, kar vpliva na njihovo kakovost življenja in vpliva na višjo obolevnost in umrljivost.

Bolniki, pri katerih bo postavljen sum na celiakijo, bodo povabljeni na potrditvene preiskave. V primeru resnih zdravstvenih težav bo bolnikom ne glede na rezultate testiranja svetovan obisk pri ustreznem specialistu. Hitri testi za celiakijo namreč ne morejo nadomestiti usmerjenih preiskav, ki jih na podlagi zdravstvenih težav lahko predvidi zdravnik.

6. junija smo obeležili mednarodni dan celiakije V okviru projekta CD SKILLS partnerji vsako leto obeležujemo mednarodni dan celiakije, ki je namenjen predvsem ozaveščanju o celiakiji in edinem zdravilu zanjo – brezglutenski dieti. Slovenski partnerji projekta smo letos opozorili na problematiko starejših, ki jim je diagnoza celiakija velikokrat postavljena prepozno ali pa sploh ne. Med starejšimi odraslimi ostane neodkritih 80 % bolnikov. S tem namenom smo se odločili, da v letošnjem letu namenimo pozornost starejši populaciji in s tem razlogom smo hitro testiranje na celiakijo izvedli v dnevnem centru TOTI DCA, v naslednjih dneh pa tudi v Domu pod Gorco. Hitro testiranje poteka z odvzemom kapljice krvi, rezultati testov pa so znani že v desetih minutah. Na vsaki lokaciji je bilo izvedeno tudi predavanje o pomenu celiakije in diete brez glutena, namenjeno stanovalcem in obiskovalcem kot tudi osebju.

Celiakija je vseživljenjska sistemska imunsko povzročena bolezen

Projekt CD SKILLS, ki bo trajal do konca leta 2022, obravnava izzive javnega zdravstva pri obravnavi bolnikov s celiakijo v Podonavju. Celiakija je vseživljenjska sistemska imunsko povzročena bolezen in je posledica uživanja glutena, ki ga najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Pojavi se lahko v katerem koli življenjskem obdobju, vendar se običajno začne v zgodnjem otroštvu. Ženske so prizadete dvakrat pogosteje kot moški. Edini način za zdravljenje bolezni je upoštevanje stroge brezglutenske diete. V kolikor se bolniki diete ne držijo, se lahko razvijejo resni zapleti.

Ena od dejavnosti projekta CD SKILLS omogoča zgodnje odkrivanje bolnikov s celiakijo s pomočjo hitrih testov v ogroženih populacijah in v prikrajšanih populacijah, kot so starejši. Pri tej dejavnosti bomo s preprostimi hitrimi testi (PoC) določali za celiakijo specifična protitelesa v populaciji starejših v domovih za starejše ali v dnevnih centrih. Test zahteva kapljico kapilarne krvi in daje rezultate v kratkem času od 5 do 10 minut. Ti testi se v mnogih okoljih uporabljajo v rutinski praksi. Pristop je manj invaziven kot odvzem venske krvi.

Bolniki bodo v dejavnosti sodelovali prostovoljno. Med odvzemom krvi bodo vprašani glede morebitnih simptomov, povezanih s celiakijo. V primeru pozitivnega rezultata hitrega testa kot tudi v primeru resnih težav bodo napoteni na nadaljnjo specialistično obravnavo.

Oddaj komentar