Golob o tem, kako preživeti zimo brez ruskega plina in redukcij

V Evropi lahko skupaj najdemo rešitve za energetsko krizo in prihajajočo zimo v luči pomanjkanja ruskega plina preživimo brez redukcij, je danes po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu dejal slovenski premier Robert Golob. To je sicer zelo zahteven cilj, vendar ga lahko skupaj dosežemo, je prepričan.

Poleg Zahodnega Balkana so bile posledice vojne v Ukrajini in s tem povezana oskrba z ruskimi energenti med osrednjimi temami današnjega srečanja Goloba in Scholza.

Golob je ob tem opozoril, da med evropskimi državami obstajajo sinergije, ki jih je moč izkoristiti, da ob ustreznem varčevanju s plinom to zimo prebrodimo brez redukcij. To je zelo zahteven cilj, vendar ga je mogoče doseči, če bomo skupaj delali na tem, je dejal na novinarski konferenci po pogovorih.

Scholz pa je poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije, kar je povezano z izgradnjo infrastrukture, ki bo kratkoročno omogočila pridobivanje nafte in plina iz drugih virov.

Glede širitve EU na Zahodni Balkan sta voditelja opozorila, da so države Zahodnega Balkana že 20 let v čakalnici za članstvo v EU. Golob je menil, da je treba najti načine, kako bi tudi te države naredile individualne korake in dosegle uspehe na evropski poti.

To je prvi bilateralni obisk Goloba v tujini po prevzemu premierske funkcije. Na obisku ga spremlja minister za infrastrukturo Bojan Kumer.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar