FOTO in VIDEO: V spominskem parku generala Maistra so se poklonili 100-letnici rojstva heroja Mihajla /Mehdi Huseynzada

Pred sto leti se je v vasici pri Bakuju rodil Mehdi Huseynzade, ki ga zgodovina pomni kot heroja Mihajlova. Posebne vezi z našo državo so se stkale v času druge svetovne vojne. Tedaj so se v vrstah slovenskih partizanov borili tudi pripadniki drugih narodov. Posebej številni so bili borci iz nekdanje Sovjetske zveze. V partizanskih vrstah Slovenije je sodelovalo veliko državljanov Azerbajdžana, ki so zbežali iz nemškega ujetništva ali posebnih formiranih legij. Med njimi se je v zgodovinske knjige s posebnimi črkami zapisalo ime Mehdi Huseynzade.

Poklon heroju Mihajlu

V mladost Huseynzada je posegla druga svetovna vojna in Rdeča armada je vpoklicala tudi njega. Kot vodja minometnega voda je bil ranjen avgusta 1942 med boji za Stalingrad, kjer je padel v nemško ujetništvo. Zaradi znanja nemščine je v ujetništvu in pri legionarjih opravljal delo prevajalca. Kmalu je začel delovati kot vodja antifašistične ilegale, med ujetniki pa gojil in bodril upornost proti Nemcem. Februarja 1944 je organiziral skupinski pobeg k partizanom. Kot vplivna oseba je pritegnil v partizanske vrste okoli sto petdeset sovjetskih ujetnikov. Pogum, ki ga občudujemo in pogum, ki je vreden posnemanja tudi danes, ko živimo v miru, a se hkrati vsak dan borimo. Heroj Mihajlo je bil član Gradnikove brigade. Kot pogumen borec-diverzant je izvedel več diverzantskih akcij in ker je bil zelo uspešen, je bil strah in trepet med okupatorjevimi vrstami. Med soborci je bil znan kot hraber, drzen, odločen, neustrašen, iniciativen in neumoren, kot človeka pa so ga odlikovale trdnost, mirnost, pridnost in skromnost. Svoj prvi podvig je izvedel v Solkanu predmestje Nove Gorice, ko je v preobleki v nemškega oficirja preusmeril vojaški kamion poln orožja v drugu smer, da je padel na partizanko območje. Anglo-ameriška misija pri IX. Korpusu mu je večkrat izrekla priznanje za njegove akcije, med primorskim ljudstvom pa se je širilo spoštovanje in občudovanje njegovih junaških podvigov. Spoštovanje si je zaslužil. Spomini na to mračno obdobje za človeštvo, ki pa je rodilo številne heroje, ki so človeka zmeraj postavljali na prvo mesto. so še kako živi. Prav je, da se spominjamo in prav je, da nas spomini opominjajo.
26-letni heroj Mihajlov je opravil še svoj zadnji podvig – razstrelitev večjega skladišča orožja in municije v Solkanu. Po uspešno opravljeni akciji se je podal v Vitovlje, kjer je pogosto bival. Vaščani so ga imeli za svojega. Tudi tokrat je tam želel prespati in se odpočiti, vendar so ponoči 2.novembra 1944 v vas neopazno prišli Nemci. Med begom je prišlo do streljanja in to je bil njegov zadnji boj.

Položitev venca

Glede na herojska dejanja heroja Mihajla in dejstva, da je pomogal pri osvobajanju dežele, ki ni bila njegova domovina, ne čudi, da se mu je v spominski park generala Maistra prišel pokloniti tudi veleposlanik Republike Azerbajdžan v Republiki Sloveniji, Galib Israfilov skupaj s predsednikom Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, Andrejem Komparo in podžupanom MO Maribor Sašom Pelkom ter mnogimi drugimi eminentnimi gosti.

Veleposlanik Republike Azerbajdžan v Republiki Sloveniji Njegova Ekscelenca Gospod Galib Israfilov

Ob tem je Galib Israfilov povedal, da letos praznujemo 100-letnico konca prve svetovne vojne, 100-letnico ustanovitve prve Azerbajdžanske republike in 100-letnico rojstva heroja Mehdija Huseynzada. “To so mejniki, ki nas opominjajo, kako pomemben je mir na svetu in kako pomembna so herojska dejanja Mehdija Huseynzada, ki so pomembno prispevala k vzpostavitvi miru, neodvisnosti in napredka Slovenije. Gre za zelo pomemben prispevek, ki ga danes čutita obe državi tako Slovenija, kot Azerbajdžan. Zato zelo spoštujemo in cenimo njegovo herojstvo, ter dejstvo, da je za svobodo Slovenije dal svoje življenje,” je še dodal Israfilov. Ob tem je še povedal, da prav takšna dejanja povezujejo različne države in tkejo nova prijateljstav, ki se odražajo na večih področjih, tudi gospodarskem pri čemer je prav povezovanje ključ do pozitivne rasti in odpiranja novih poslovnih priložnosti.

Heroju Mihajlu se je v Mariboru poklonil tudi Andrej Kompara, predsednik Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, čeprav se je Mehdi Huseynzade bojeval na primorskem. Več v priloženem videu.

Povezovanje in prijateljstvo med Slovenijo in Azerbajdžanom pozdravlja tudi podžupan Mestne občine Maribor, Saša Pelko.

Oddaj komentar