FOTO in VIDEO: V Dogošah po novem kmečka prodajalna z domačo zelenjavo

V Dogošah bo na Kmetiji Horvat po novem zaživela kmečka prodajalna z domačo zelenjavo. Kupili boste lahko svežo zelenjavo, domač kruh ali celo pečenega odojka. Uradna otvoritev sledi to soboto, 6. junija. 

Kmetija Horvat iz Dogoš sodeluje pri projektu “Kratke poti domače zelenjave”, kot partner Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. “K projektu smo pristopili zato, da bi privabili naše stalne kupce iz tržnice na kmetijo, da se tudi sami prepričajo o tem koliko truda in dela je vloženega v pridelavo kakovostne zelenjave. Da vidijo, da kupijo domače, sveže, pridelano na integriran način,” je povedal Jože Horvat iz Kmetije Horvat.

Tako je pod okriljem projekta “Kratke poti domače zelenjave” zrasla kmečka prodajalna z domačimi sezonskimi pridelki Kmetije Horvat. V njej bodo sprva prodajali samo lastno zelenjavo, nameravajo pa se povezati tudi s sosednjimi kmetijami, da bi v svoji trgovinici lahko ponudili še mleko, mlečne izdelke, sadje, vino in sokove, pa še kaj iz drugih kmetij.

Sicer ne gre za novo stvar. Tovrstne kmečke prodajalne so v tujini precej priljubljene, je pa res, da pri nas gre za novost, ki pa se bo po oceni strokovnjakov dokaj hitro uvedla, pojasnjuje Stane Klemenčič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Kot pa je opisala Miša Pušenjak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, si v večjih evropskih mestih ljudje vzamejo čas za vikend in se tako odpravijo na izlet po svežo zelenjavo. Tako je po njenem mnenju Kmetija Horvat najbolj primerna.

 

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor pa še dodajajo, da so ponosni, da sodelujejo s kmetijami, kot je kmetija Horvat, saj da ima ta kmetija izreden razvojni potencial. “Ocenjujemo, da je mesto Maribor dovolj veliko zaledje, da bi z neposredno prodajo z lahkoto preživele vse kmetije v okviru mestne občine in morda tudi širše. Naše prihodnje delo bo tako usmerjeno v spodbujanje povečevanja dodane vrednosti na kmetijah, spodbujanje neposredne prodaje ter osveščanje potrošnikov o kakovosti doma pridelane hrane. Le tako bomo namreč lahko ohranili delovna mesta na podeželju in zmanjšali odvisnost od uvoza hrane,” še dodajajo na KGZ Maribor.

Uradna otvoritev trgovine bo v soboto, 8. junija

V soboto, 8. junija ob 10.00 pripravljajo uradno odprtje kmečke prodajalne s spremljevalnim programom. Za goste pripravljajo strokovno vodenje po pridelovalnih površinah. Prisotna bo tudi Mojca Polak, predavateljica na Višji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, ki bo za goste kuhala domače jedi iz zelenjave. Poskrbeli bodo tudi za otroke, za katere pripravljajo zelenjadarsko delavnico.

Kmetija Horvat namesto škropiva uporablja koristne žuželke

Kot zanimivost. Kmetija Horvat je ena izmed redkih kmetij, ki se je odločila za integrirano pridelavo zelenjave, tudi ena redkih na Štajerskem, ki namesto škodljivih škropiv za zatiranje zajedavcev uporablja manj škodljive načine. Uporabljajo koristne žuželke za boj s škodljivci, zelenjavo pa tako že preko 20 let pridelujejo na naravi prijazen način.

Oddaj komentar