FOTO: S slušalkami na sprehod ob Dravi

FOTO: Boštjan Lah

V okviru 30. Poletnega lutkovnega pristana so v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili novo zvočno interaktivno predstavo. Mariborski lutkarji so tako v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti, oblikovali večmedijski performans oziroma zvočni sprehod, namenjen družinam, odraslim in otrokom, ki so ga poimenovali Potepini. 
Po v naprej začrtani poti ob reki Dravi se lahko odpravimo samostojno, opremljeni s slušalkami in aplikacijo na telefonu.

“Gre za večmedijski performans, ki je narejen tehnološko na intermedijski podlagi, vsebinsko pa je bolj gledališki. Zgodba sledi klasični dramaturgiji, prizorišče pa ni oder, ampak zunanji prostor,” opisuje avtorica Irena Pivka. Aplikacijo za telefone, s katerimi se odpravimo na pot, sta razvila Vasja Progar in Brane Zorman. Aplikacija deluje povezana z GPS-om tako, da se sprehajalcu na določeni lokaciji sproži zvočni posnetek, da se sprehajalec lažje poveže s prostorom. Edinstveno zvočno doživetje, ko s pomočjo zvočnih slik prehajamo med fiktivnimi in realnimi situacijami, nas poveže z našim okoljem na nov, umetniško doživet način in nas spomni na to, zakaj je pomembno hoditi.

Slušalke in telefoni z aplikacijami so pri blagajni Lutkovnega gledališča Maribor na voljo pred in po predstavah skozi vso sezono. Program Potepini je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev za tuje goste v mestu.

FOTO: Boštjan Lah

Avtorica zasnove, besedila in izbor poti Irena Pivka
Avtor glasbe, zvočne kreacije in zvočnega zemljevida Brane Zorman
Lektorica za slovenski jezik Metka Damjan
Avtorica ilustracije zemljevida Darka Erdelji
Prevajalca Urban Belina (angleščina) in Urška Černe (nemščina)
Snemalec tona Marko Jakopanec
Interpreti:
slovenščina Metka Jurc, Danilo Trstenjak, Jonas Jerman
angleščina Marko Jakopanec, Amy Bordon, Daša Solomon
nemščina Uroš Kaurin, Katarina Klančnik Kocutar, Ana Hlebič

Oddaj komentar