FOTO: Mariborski Pristan še vedno gradbišče

Rok za dokončanje obnovitvenih del v mariborskem kopališču Pristan izteče konec tega meseca, a podžupan Samo Peter Medved ni optimističen, da bodo do takrat zaključena že vsa dela. “Dinamika del na gradbišču ni takšna, kot bi pričakoval. To me skrbi, ne bi pa ničesar prejudiciral,” je danes povedal.

Stari del tega edinega javnega pokritega kopališča v Mariboru je že več let zaprt, obnovitvenim delom pa kar ni videti konca.

Obnova srednjega bazena, h kateri je občina takrat še pod vodstvom župana Andreja Fištravca najprej pristopila, je sicer že zaključena, trenutno pa potekajo še dela na ostali opremi tega okoli 50 let starega kopališča, vključno z ureditvijo prezračevanja in energetsko sanacijo, ki sta se po obnovi srednjega bazena izkazala za nujno potrebna.

Podžupan Medved je na današnji predstavitvi gradbišča novinarjem pojasnil, da je trenutno veljavni rok za dokončanje del 30. november. Občina je po njegovih besedah naredila vse, kar je v njeni moči za čimprejšnji zaključek projekta, zdaj pa je na izvajalcih del, da pripeljejo zadevo do konca. “Žal opažam, da dinamika del ne poteka tako aktivno, kot bi si želeli in pričakovali glede na predvideni rok,” je dejal.

Občina je med drugim zagotovila denar za projekt. Obnova srednjega bazena je stala okoli 460.000 evrov, medtem ko so trenutno potekajoča dela po besedah Medveda ocenjena na 1,8 milijona evrov.

V okviru obnove bodo med drugim prenovili garderobe, sanitarije in vhodno avlo, ki bo po besedah projektantke Mateje Katrašnik iz podjetja Arhiteza dobila osveženo podobo. “Poenotili smo barvno shemo, ki vnaša svežino in osvetli prostor. V vhodni avli tudi ostaja freska, ki sta jo leta 1972 naredila brata Vidic in je zaščitena kot kulturna dediščina 20. stoletja,” je pojasnila.

Predstavnik enega od izvajalcev del Alojz Špalir iz družbe Energo Projekt, ki izvaja obnovo prezračevalnega sistema, je izpostavil, da gre za prenovo starega objekta. “Tu se srečujemo s težavami, ki so normalne pri takem delu. Določene stvari je treba sproti reševati in to tudi uspešno delamo, žal pa to potegne za seboj nekaj časa in nekaj dodatnih del,” je dejal.

Zaradi zaprtja srednjega bazena ima upravljavec kopališča, družba Šport Maribor, velik izpad prihodkov, najbolj problematična pa je nezmožnost izvajanja plavalnih tečajev za osnovne šole.

“Od 800 do tisoč otrok letno ne more opraviti plavalnega tečaja pri nas, finančna škoda je že okoli pol milijona evrov. Zato vsi komaj čakamo, da se dela končno končajo in lahko Pristan zaživi v polnem sijaju,” je povedal predstavnik Miloš Stevanović.

Kdaj je realno pričakovati odprtje prenovljenega dela kopališča, podžupan Medved ni želel napovedovati. “Po dokončanju del s strani izvajalcev sledi poskusno obratovanje in odprava napak. Želel bi si, da bi bilo lahko odprtje še v letošnjem letu,” je dejal.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar