FOTO in VIDEO: Študentje “častili pol litra”

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor (UKC) pripravila tradicionalno spomladansko krvodajalsko akcijo “Častim pol litra”. Veliko je bilo takšnih, ki so kri darovali prvič, se pa potem vsako leto radi tudi vrnejo.

Krvodajalska akcija ŠOUM-a poteka že dve desetletji. Tudi letošnja akcija je potekala pod okriljem krovne Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študentje v Mariboru so tudi letos pridno oglaševali krvodajalsko akcijo na vseh fakultetah Univerze v Mariboru in tako vse, ki so želeli pomagati, povabili k sodelovanju. V video izjavi razlaga Mojca Ban, vodja krvodajalske akcije “Častim pol litra”.

Vsakoletna krvodajalska akcija zagotovo pri študentih zbudi tisti humanitarni čut. Sicer pa člani Študentske organizacije UM tudi skozi leto skrbijo, da ostanejo dobrodelni.

Vsak študent, ki je včeraj daroval kri na Štuku je prejel tudi majhno pozornost in seveda zasluženo malico. V Mariboru je do sedaj vsako leto darovalo več kot 3500 študentov. V video izjavi razlaga Iva Jajčevič, vodja projekta Epruvetka.

Zakaj pa se študenti odločajo za krvodajalsko akcijo?

Pri zalaganju s krvjo smo še samozadostni

V trenutni organiziranosti transfuzijske službe v RS, Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor skrbi za nemoteno zdravljenje bolnikov s krvjo v UKC Maribor, v Splošni bolnišnici Ptuj in Splošni bolnišnici Murska Sobota. “Mi moramo dosledno tedensko spremljati zalogo krvi in poskušamo približno zbrat toliko krvi, kolikor se tudi na teden porabi v teh treh bolnišnicah. To so bili moji predlogi, morda po celi Sloveniji ti predlogi niso enaki, ampak na podlagi desetletne analize statističnih podatkov sem ugotovila, da so ti podatki za nas sprejemljivi in primerljivi,” razlaga Erika Kavaš, spec. transfuzijske medicine iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Krvodajalcev je zaenkrat še dovolj in smo zato lahko samozadostni, čeprav statistični podatki kažejo, da trend krvodajalcev v severovzhodni regiji nekoliko upada. “Zato moramo delati in razmisliti kakšno bo stanje čez pet ali deset let na področju krvodajalstva na območju severovzhodne Slovenije. Potrebno bo mlade spodbujati, da se odločajo za krvodajalstvo in jih osvestiti, da na ta način lahko vendarle veliko doprinesejo k zdravju drugih in pomagajo drugim, navsezadnje tudi sebi. Bistvo je z mladimi sodelovati in ustvariti mrežo,” razlaga Kavaševa.

Univerzalna kri, ki so jo “veseli” v vseh bolnišnicah je 0 Rh-. Ti krvodajalci so večkrat klicani, da pomagajo in ponovno darujejo kri. To pa je sicer mogoče darovati vsak teden v prostorih UKC Maribor ali v terenskem avtobusu.

Oddaj komentar