FOTO: Dan mobilnosti invalidov

Današnji Dan mobilnosti invalidov se je zgodil v okviru Evropskega tedna mobilnosti, kjer so številna društva invalidov predstavila svoje delovanje in težave s katerimi se vsakodnevno srečujejo.

Dogodek je otvorila plesna točka članov VDC Sožitje, ki so zaplesali grški ples Sirtaki. Nato je sledil nagovor župana in predstavitev različnih društev invalidov. V ta namen so društva pripravila tako imenovani Ovirathlon, kjer so se neinvalidni oziroma polnočutni obiskovalci lahko sami prepričali, kakšne prepreke vsakodnevno čakajo na gluhe oziroma naglušne, slepe in paraplegike oziroma tetraplegike, ki so na invalidskem vozičku. “Velikokrat na pogled enostavne stvari v praksi delujejo veliko težje,” je povedal Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor in dodal, da je pri naglušnih oziroma gluhih osebah problematična predvsem komunikacija.

Kako doživljajo okolico slepi?

Na Trg svobode, kjer je potekala prireditev se je pripeljal tudi “Maister” in pokazal, da se lahko tudi invalidi po centru mesta peljejo v majhnem električnem avtobusu. Župan Fištravec je pri tem dodal, da Mestna občina Maribor zgledno sodeluje s svetom invalidov, saj je vozni park mestnega potniškega prometa popolnoma prilagodila potrebam invalidov. “Sicer pa je največji dosežek občine v zadnjih štirih letih, da je invalidom omogočila brezplačen prevoz z mestnim potniškim prometom in Pohorsko vzpenjačo,” je še povedal župan Fištravec. Sicer pa občina pri vseh novih projektih aktivno vključuje tudi invalide, tako da se ne more zgoditi, da nek nov objekt ne bi bil invalidom primeren. Sicer pa župan priznava, da problem še vedno ostajajo parkirna mesta za invalide, ki jih zasedajo neinvalidni vozniki. “To skušamo reševati z različnimi akcijami ozaveščanja in seveda kaznovalno politiko, torej poostrenim nadzorom redarske službe,” zaključi Fištravec.

Oviratlon

Oddaj komentar