Filip Flisar o pohorskih šunkah in trmi

Filip Flisar

Naš brko, kot ga nekateri imenujejo, vsekakor pa svetovno znan Mariborčan, Filip Flisar, je pred nekaj dnevi pričel s sezono svetovnega pokala v smučarskem krosu. Ne glede na to, da zaenkrat še ni okusil sladkosti stopničk, ostaja pozitiven in pohorsko trmast. V intervjuju za naš portal je povedal, da to ni samo njegova odlika.

1. Kolo je pospravljeno v garaži, ti pa znova na smučeh. V kakšnem stanju so tvoje pohorske šunke?
E, he he, šunke so v kar dobrem stanju. Počutim se dobro, kljub temu, da na prvih dveh tekmah nisem imel najboljših rezultatov. V športu je dostikrat tak, da je treba met malo sreče al pa kakih drugih faktorjev… vseeno se počutim dobro.

filip-flisar-med-skokom-2

2. Kakšne priprave so za tabo? Koliko “suhih”, “mokrih”, “snežnih” in celo “letečih” treningov si opravil pred pričetkom sezone?
“Suhe treninge in kondicijo itak imam, poleti treniram tudi dvakrat dnevno, to ni kaj. Smučarskih dni imam enih 25 do 30, kar sicer ni tak dosti, ampak bolj se fokusiram na to, da so treningi kvaliteti, kot pa na samo količino. Mokrih treningov pa ni bilo kaj dosti.”

3. Si z vsemi žavbami namazan ali so namazane samo smuči?
Ha ha ha, kaj to sploh pomeni, da si namazan z vsemi žavbami? Da si poredn? Smuči imam namazane, definitvno, jaz pa sem namazan z željo po dobrih rezultatih.

4. Kako to, da si imel “leteči” – ali bi morda morala napisati “lebdeči” trening? Kaj si vadil s tem? Laiki bi morda tovrstni trening pričakovali za smučarske skakalce, ne pa zate…
Bil sem v nordijskem centru Planica, ker tam imajo dva zračna tunela in v horizontalnem se res testirajo skakalci, jaz pa sem tam testiral obleke, ker pri nas je aerodinamika full pomembna. To, kako so obleke zašite, se lahko fejst pozna, tak da to sem šel testirat, pol pa so me še malo vrli v ta tunel za letenje, da so me malo vun spihali.

Filip leti.
Filip leti. Foto: Bojan Atanaskovič

5. Je bila to tvoja prva tovrstna izkušnja? Kako je bilo? Je težko, je užitek? Bi komu to posebej priporočal ali odsvetoval, naj se tega loti?
Ni bila prva, enkrat sem že, v Logatcu, ampak je vsakič fajn in tukaj je to res posebej dobro. Ni bla prva pa upam, da ni bila zadnja ne. Jaz bi reko, da naj se vsi tega lotijo, ker je fajn. Tam maš inštruktorja, oni ti pomagajo… Po mojih izkušnjah pa tak kot sem gledal na facah ostalih ljudi, ki so ven prišli, so bli vsi full navdušeni.

6. Verjamem, da imaš jasno izoblikovane cilje te sezone. Kaj pričakuješ od sebe in kakšni naj bodo rezultati?
Cilji so pač čim višji, rad bi bil na čim večih tekmah čim boljši, sicer nisem v tem stilu začel, ampak zato je šport zanimiv. Če bi bil vsakič dober ne bi športa nihče gledal. Letos je spet svetovno prvenstvo in je to ena dodatna motivacija. Pripravljen sem, kar bo, pa je težko rečt vnaprej.

7. Med tem, ko si ti tako rekoč pravkar začel z novimi izzivi, so nekateri mariborski smučarji že beležili nekatere vidnešje rezultate. Najbolj odmevna je seveda Ilkina dvojna zmaga. Kako to komentiraš, glede na to, da se z Ilko poznata?
Hm, kak te naj to opišem… Težko bi bla boljša ne. Super, res, naj samo pili dalje pa je to to. Res hvala bogu, da se ji je končno po kr nekaj letih in vsega truda poplačalo, zdaj pa samo dalje gas in je to to.

filip-flisar-2

8. Misliš, da ste vi, ki ste rastli na in pod “totim bregom” iz drugačnega testa kot drugi? Kaj vas odlikuje?
Pa ja, smo drugačni, zaradi tega, ker smo vsi tak bolj domači ljudje, nismo nekaj zakomplicirani. Znamo stisnit zobe, ko je treba, znamo marsikaj potrpet in smo trmasti dokler svojga cilja ne dosežemo.

9. Ker je december, pa me na koncu zanima še, če si že pisal Božičku in, če si ga obvestil, da ni edini mož z brado in brki, v katerega Mariborčani verjamemo?
Jah, hoto sem mu povedat, pa ga ni v imeniki pa Facebooka nima, ampak mislim, da on to ve. Drugače pa mu še nisem pisal, ker verjamem, da je sam spremljal moje želje in mi bo podaril, kaj imam rad. Ne bo pa imel težkega dela, ker nisem nekaj zahtevn.

Filip, želimo ti fantastično zimo.filip-selfi

Oddaj komentar