Fajonova poziva k amnestiji dijakov s protestnega shoda, Janša pravi, naj zberejo denar in plačajo

Slika je simbolična

Predsednica SD Tanja Fajon je poslala odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši ter podpredsednikoma vlade Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu, v katerem poziva k amnestiji dijakinj in dijakov, ki so prejeli globe zaradi udeležbe na protestu. Janez Janša se je odzval na Twiterju, da naj zberejo denar in plačajo kazni. Oglasil pa se je tudi poslanec Levice Primož Siter, da Levica podpira dijake.

V pismu je Fajonova zapisala: „Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja. To preprosto ni pravično.“ Predlagala jim je, da kot predsedniki koalicijskih političnih strank poskrbijo za sprejem in uveljavitev amnestije na dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi.

Janez Janša se je odzval z retvitanjem objave in zapisal, da “stranka SD prevzema odgovornost za ravnanja, ki ste jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe.”

Kasneje pa je na Twitterju retvital še Mlado Slovenijo, ki meni, “da morajo zakoni veljati za vse enako. Tudi za dijake. Hvala vsem mladim, ki v teh časih z odgovornostjo in solidarnostjo kažete svoj odnos do starejših in ranljivih.”

Levica podpira dijake

Na drugo stran, k dijakom, ki so bili na shodu za vrnitev v šolske klopi, pa se postavljajo v Levici. Dajejo jim podporo, njihov poslanec Primož Siter pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je za pravico do šolanja: “Vlada Janeza Janše se znaša nad ljudmi, namesto da bi pomagala vsem tistim, ki jih je epidemija prizadela. Kritik na račun svoje nesposobnosti vlada ne prenaša. Tiste, ki kritike izrekajo, pa kaznuje. Po novinarjih, protestnikih, zdravstveni stroki, kulturnikih in nevladnikih so se zdaj med tarčami znašli tudi otroci in mladostniki. Policija bi morala preganjati kriminal in kriminalce, tudi takšne, ki so na oblasti.” Ob tem je dodal, da je policija pod vodstvom ministra Hojsa padla na vseh izpitih. Zaključil je s tem, da “dijakom, ki jih preganja Hojsova policija, izrekamo vso podporo in zahtevamo opustitev postopkov proti njim. Protesti mladostnikov niso ogrozili nikogar. Za Janševo vlado kaj takega ne moremo trditi.”

Oddaj komentar