Evropski teden zmanjševanja odpadkov

FOTO: Pixaby.com/slika je simbolična

Od sobote, 19. novembra, do nedelje, 27. novembra, se obeležuje Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki je v Evropski uniji največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstva okolja.

Vsebina letošnjega okoljskega tedna je TRAJNOSTNI TEKSTIL. Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

Oblačila so nekaj, kar potrebujemo in nas spremljajo vsak dan, celo življenje. Imamo občutek sreče ob nakupu in ne pomislimo, kako obremenjujoče je to za naše okolje v primeru napačnega ravnanja po uporabi. Zato je pomembno, da poskušamo nadgraditi razmišljanja o oblačilih in postopoma spreminjamo naše navade.

ZATO – pri odločanju o nakupu naj ne prevladujejo razni črni petki in s tem zgolj ugodna cena; pomislimo, ali tekstilni izdelek resnično potrebujemo.

Tudi v Snagi iz Skupine JHMB se bodo v omenjenem tednu posvetili vsebinam trajnostnega tekstila.

Vse zbirne centre, ki so v njihovem upravljanju, so opremili z zbiralniki za zbiranje še uporabnega tekstila in tudi z zabojniki, v katerih lahko uporabniki prepustijo izrabljene, uničene tekstilne izdelke.

V sredo, 23. novembra, bodo v središču mesta, na Trgu svobode, organizirali dogodek Bodi trajnosten – izmenjuj in ločuj tekstilne izdelke. Občane vabijo, da jih obiščejo med 10. in 16. uro in tako izkoristijo priložnost predaje še uporabnih izdelkov, ki jih sami ne potrebujejo več. Morda pa v ponudbi najdejo kakšen zanimiv kos oblačila tudi zase. Dogodek bo s svojo zanimivo delavnico obarvala tudi Ropotarnica Maribor – njihovi predstavniki bodo poskrbeli, da si bodo naši obiskovalci lahko iz kakšnega starega kosa tekstila na hitro izdelali nov, privlačen izdelek.

Tudi mlade želijo pritegniti k sodelovanju

Povabili so vrtce in osnovne šole, da v svoji sredini organizirajo dogodek izmenjave in tako spoznavajo prednosti ponovne uporabe in se urijo v predajanju svojih oblačil in sprejemanju oblačil s strani svojih vrstnikov. Svoje izmenjevalnice bodo dokumentirali in se potegovali za nagrade. Ker pomen zmanjševanja odpadkov seveda ni in ne sme biti naš odnos do stvari le v tem tednu, povabilo za mlade velja vse do pomladi.

Ali ste vedeli?

– Tekstilni izdelki predstavljajo 5 % vseh odvrženih odpadkov.
– V Sloveniji letno zavržemo 17.000 ton odpadnega tekstila.
– Tekstilna industrija povzroča kar 5 do 15 % celotnega negativnega vpliva na okolje.
– 1 kg odvrženih oblačil povzroči 52 kg ogljikovega dioksida.
– Ponovna uporaba tekstila ima prednost pred reciklažo – s ponovno uporabo 1 tone bombažnih majic prihranimo 12 ton CO2, z reciklažo pa manj kot 1 tono.
– Za izdelavo ene majice se porabi 2.700 l vode – to je toliko vode kot je človek porabi za pitje v dveh letih.

Kako zmanjšati količino zavrženih oblačil?

– Skrbno načrtujmo nakupe tekstilnih izdelkov in prednostno izkoristimo možnosti trgovin z rabljenimi oblačili. S tem podaljšamo življenjsko dobo tovrstnim izdelkom.
– Oblačila lahko podarimo ali jih izmenjamo s prijatelji, znanci.
– Z nakupi oblačil iz naravnih materialov, ki so prijaznejša do okolja.
– Pri pranju in sušenju upoštevajmo navodila na etiketah in jim tako podaljšujmo življenjsko dobo.
– Oblačila raje posušimo na zraku.
– Pri likanju jih ne izpostavljajmo previsokim temperaturam.
– Tudi s popravili oblačil jim podaljšujemo življenjsko dobo.
– Za reciklažo izrabljenih oblačil poskrbimo za njihovo ločeno zbiranje in oddajo v zanje namenjen zabojnik v zbirnem centru.

Oddaj komentar