Epidemija razgalila že znane težave študentov, dodaten šok je predstavljal velik upad študentskega dela

Slika je simbolična

Epidemija koronavirusne bolezni je presenetila tudi študente in jih postavila v negotovo situacijo. Po besedah predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Klemna Perana epidemija ni toliko povzročila novih, kot je izrazito razgalila že znane težave študentov. Dodaten šok je predstavljal velik upad študentskega dela.
Študentsko delo je v drugi polovici marca in v aprilu upadlo za polovico in le počasi raste. “Tako je bil celoten trg študentskega dela v maju še vedno za okoli 40 odstotkov, v juniju pa za 30 odstotkov nižji od lani,” je na današnji novinarski konferenci navedel Peran. Po njegovih besedah so tako mnogi študenti ostali brez najpomembnejšega vira prihodka.

Predsednik ŠOS je pri tem spomnil na podatke zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, po katerih je v letu 2019 skoraj 20.000 dijakov in študentov preko študentskega dela zaslužilo vsaj polovico neto minimalne plače. Prav ti dijaki in študenti so po njegovih besedah najbolj ogroženi zaradi upada študentskega dela, ki ga je povzročila epidemija.

Študenti, ki bivajo pri zasebnikih, niso bili deležni državne pomoči, prav tako ne študenti, ki za bivanje v študentskih domovih ne dobijo subvencije, je opozoril. Izkazalo se je tudi, da je pomoč socialno najbolj ogroženim študentom prenizka, prenizke so tudi državne štipendije, ki znašajo v povprečju 125 evrov, je dodal.

Med epidemijo se je po Peranovih besedah ŠOS odzival dnevno, predlagal veliko konkretnih ukrepov, med katerimi so bili nekateri tudi sprejeti. Med zaenkrat neuslišanimi predlogi pa je mesečno nadomestilo upravičencem do opravljanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki so v preteklih 12 mesecih opravljali študentsko delo.

V ŠOS se tudi zavzemajo za razširitev izrednega dodatka na vse študente, tudi tuje, ki so upravičeni do socialnih pravic, ki izhajajo iz statusa študenta, ter za njegovo mesečno izplačilo. Prav tako pozivajo k izenačitvi pravic dijakov in študentov, ki opravljajo študentsko delo, z zaposlenimi z vidika kriznega dodatka za izpostavljenost, še posebej v zdravstvu.

Peran je tudi naštel ukrepe za ureditev položaja študentov, ki jih bo ŠOS predlagal v naslednjih mesecih. Med njimi so zdravstveno zavarovanje in štipendije za vse študente, ne glede na starost, izvzetje dohodka iz kadrovskega štipendiranja in študentskega dela do višine posebne osebne olajšave ter dvig višin državnih štipendij za 75 odstotkov.

Poleg tega bodo v ŠOS predlagali reformo Zoisovega štipendiranja, brezplačno uporabo javnega potniškega prometa za študente, enako kot to velja za upokojence, rehabilitacijo redne profesure, uvedbo enotne študentske izkaznice, ukinitev vpisnih in drugih skritih stroškov študija, subvencionirano bivanje študentov in zagotovitev sredstev za gradnjo študentskih domov, še posebej v Ljubljani in na Primorskem.

Sicer je ŠOS 29. aprila objavil poziv za dodelitev nepovratne denarne pomoči študentom, ki so jih ukrepi za zajezitev epidemije najbolj prizadeli. Odzvalo se je 498 študentov, 390 vlog je bilo popolnih, pomoč pa bo dobilo vseh 193 prijaviteljev, ki izpolnjujejo pogoje. V skladu za pomoč se je po Peranovih besedah nabralo skoraj 30.000 evrov.

Upravičenci bodo denar dobili najkasneje v prihodnjem tednu.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar