Država bo zgradila železniški tir do Magne v Hočah

Kot smo že poročali, je prejšnji petek Magna v Hočah testno zagnala lakirnico. Zdaj se vprašanja poraja okrog gradnje železniškega tira do tovarne. V Magni pravijo, da druga faza vzpostavitve proizvodnje celotnega avtomobila vključuje tudi gradnjo industrijskega tira, nasproti pa da jim mora priti tudi države s priključitvijo na javno železniško omrežje.

Iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo so nam sporočili, da je predmet projekta “Tirna povezava z industrijsko cono in letališče Edvarda Rusjana Maribor I. faza”, nova 230 metrov dolga železniška povezava s cepno kretnico na desnem tiru železniškega odseka Rače Hoče, ta pa bo omogočala povezavo do letališča. Hkrati pa bo omogočala tudi uvoz in izvoz vlakov iz železniške postaje Hoče v industrijsko območje Magna.

Direkcija RS za infrastrukturo je pristojna samo za gradnjo in obnovo tirov ter infrastrukture, ki so del javnega železniškega omrežja,” odgovarjajo na direkciji.

Železniško infrastrukturo, ki jo bodo zgradili v prvi fazi bo del javne železniške infrastrukture in bo omogočala neodvisno nadaljevanje gradnje tirne povezave do letališča Edvarda Rusjana in priključitev industrijskega območja Magna. “Gradbena dela za izvedbo I. faze se bodo izvajala po postopku vzdrževalnih del v javno korist, zato pridobitev gradbenega dovoljenja ni potrebna. Ocenjena vrednost investicije za I. fazo je 1,34 mio EUR z DDV in bo v celoti financirana iz proračunskih sredstev RS,” odgovarjajo na Direkciji.

Sicer so že objavili javno naročilo za izgradnjo I. faze projekta, sprejeli odločitev, sledi pa še podpis pogodbe z izbranim ponudnikom za izvedb del ter sam pričetek del.

Magna bo zgradila tir po svoji coni

Na omenjeno izgrajeno železniško povezavo bo tako mogoče priključiti industrijski tir, kakor so se v letu 2017 tudi dogovorili in uskladili s predstavniki podjetja Magna. Gre za cca. 1300 metrov industrijskega tira, ki ga bo zgradila Magna sama, kar so sicer že zagotovili, da bodo v primeru razširitve opravljali prevoze ne samo s tovornjaki, temveč tudi z vlaki.

Čeprav so dogovor dosegli z ministrom za infrastrukturo v prejšnji sestavi, Petrom Gašperšičem, zdajšnja ministrica Alenka Bratušek tej rešitvi naj ne bi bila naklonjena. Odgovore s strani ministrice še čakamo.

Oddaj komentar