Društvo Junaki 3. nadstropja ponovno pripravlja Emin pohod v spomin na deklico, umrlo za rakom

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.con

V Sloveniji vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakovo boleznijo, pri čemer jih približno 20 odstotkov boj z zahrbtno boleznijo izgubi.

Simbol zlata pentlja

September bo mesec simbola zlate pentlje, ki simbolizira otroškega raka, s kolektivno  zavestjo in razumevanjem junakov 3. nadstropja Pediatrične klinike v Ljubljani, ki se jim pomaga v njihovem boju (za življenje). V Sloveniji je rak še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajših od 15 let. Čeprav s pomočjo medicine iz leta v leto narašča odstotni delež otrok, ki v bitki z rakom zmagajo, pa se povečuje skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja kar 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih. Septembra se zato ozavešča o raku pri otrocih, na kar nas takoj spomni zlata pentlja kot simbol otroškega raka. Tudi vsak od nas ima priložnost, da po svojih močeh pomaga otrokom v njihovem boju z zahrbtnimi boleznimi in njihovim staršem, ki jih spremljajo pri zdravljenju.

Septembrski dogodki pod okriljem Društva Junaki 3. nadstropja

Posebej v ta namen bodo septembra organizirani tudi številni dogodki, ki bodo otrokom in mladostnikom polepšali vsak dan in jim ponudili neprecenljive izkušnje. Septembrsko ozaveščanje bo vodilo Društvo Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, ki so imeli ali imajo sami izkušnjo z bivanjem v 3. nadstropju Pediatrične klinike in so se odločili, da svoj prosti čas namenijo pomoči ostalim otrokom (in njihovim družinam), ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku.

Od Eminega pohoda do junaške poti na Triglav in teka okrog Slovenije

Že jutri, 1. septembra, je na sporedu Emin pohod od Škofje Loke do Pediatrične klinike v Ljubljani, približno 36 kilometrov dolga trasa v spomin na Emo, ki je boj z rakom žal izgubila, a nas še vedno motivira, da poskrbimo za tiste, ki se zdaj borijo z rakavimi obolenji. Ob tem junake 3. nadstropja čaka še nepozaben izlet na Triglav v sodelovanju s Slovensko vojsko in kulturni dan s koncertom v Cerkljah na Gorenjskem.

V sklopu ozaveščanja o otroškem raku bo potekal tudi 13-dnevni tek okrog Slovenije, s katerim bo slovenska ultramaratonka Špela Šavs iz Preddvora začela v petek, 3. septembra. Skupno bo pretekla več kot 1000 kilometrov, v sodelovanju z Lions Klubom Kranj pa se bo med tekom zbiralo tudi namenska sredstva za prenovo sobe za starše v Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Da bo njihov boj lažji …

Naj bo september mesec, ko poskrbimo, da bodo junaki 3. nadstropja slišani, razumljeni in oskrbljeni ves čas in bo njihov boj z boleznimi zato lažji ter zmaga še bolj prepričljiva. Za junake lahko kadarkoli pošljemo SMS sporočilo JUNAKI5 na 1919, s čimer prispevamo 5 evrov za otroke z rakom. Več o možnostih sodelovanja z Društvom Junaki 3. nadstropja si lahko preberete na njihovi uradni spletni strani.

Oddaj komentar