Desa Muck prejela naziv Ona 365

Desa Muck. Vir: bralnaznacka.si

Prestižni naziv Ona 365 je tokrat pripadel znani slovenski pisateljici, igralki, televizijski voditeljici, scenaristki in kolumnistki Desi Muck.

Na odru Festivalne dvorane je revija Onaplus tudi letos predstavila posameznice. Prireditve so se udeležili ugledni gostje. Naziv Ona 365 za leto 2017 je po izboru strokovne komisije pripadel Desi Muck, najbolj brani slovenski pisateljici, ki navdušuje tudi kot igralka, televizijska voditeljica, scenaristka in kolumnistka.

Letošnje finalistke izbora po presoji strokovne komisije revije so bile okoljevarstvenica Andreja Slameršek, direktorica podjetja Varis Sabina Sobočan, ustanoviteljica Druge violine in direktorica Centra Dolfke Boštjančič Valerija Bužan, Združenje Europa Donna Slovenija z Mojco Senčar in Tanjo Španić na čelu, ki promovira zgodnje odkrivanje raka, omogoča podporo pri zdravljenju in na splošno destigmatizira to bolezen, raziskovalka Karin Writzl, antropologinja in doktorica antičnih študij Svetlana Slapšak, pisateljica in ljubiteljska raziskovalka Milena Miklavčič, potapljačica na dih Alenka Artnik, direktorica Zavetišča Horjul Polona Samec, kulturna antropologinja in etnologinja, avtorica razstave o Almi Karlin Barbara Trnovec ter filmska in gledališča igralka Maruša Majer.

“Ob tako izjemnih ženskah, ki so zakladnice znanja, moči in drznosti, se sprašujem, kako jim vse to uspeva in kaj za vraga jih pravzaprav žene, da se z vso svojo bitjo neomajno premikajo do zastavljenega cilja. Uspešnega, seveda. Mnogokrat ali pač praviloma same. Jasno, da imajo prej ali slej sledilce. Če si na prvi del vprašanja še znam odgovoriti, mi pri drugem delu glas odgovarja, da je za vse dobro zaslužna izvrstna genetika in zgodnja socializacija. Se motim?,” je za spletno Delo o Oninih ženskah povedala odgovorna urednica revij Ona in Onaplus Sabina Obolnar.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. V svojem slavnostnem nagovoru je poudaril, da “tovrstne prireditve potrebujemo, vse dokler moški in ženske ne bomo popolnoma enakopravni”. Poudaril je, da si želi, da bi nekoč prišel čas, ko bi bili ženske in moški popolnoma enakopravni in bi zato lahko govorili le o izjemnih osebnostih.

“Osnovno sporočilo gibanj za enakopravnost je, da se časi spreminjajo in da se moramo z njimi spreminjati tudi mi,” je pojasnil in posebej poudaril, da gibanja, kot je Jaz tudi oz. Me too, opozarjajo, da so nekatere nekoč samoumevne stvari danes napačne in nedopustne. “Zaradi družbenih gibanj in tudi prireditev, kot je nocojšnja, se stvari spreminjajo na bolje,” je dejal Pahor in dodal, da so bili prvaki najpomembnejših družbenih gibanj pogumni posameznice in posamezniki, ki so s svojo nesebičnostjo prispevali k izboljšanju družbe. “Vse nominiranke ste plemenite, srčne, dobrodelne in poslovno uspešne osebnosti z veliko strasti, poguma in vztrajnosti,” je nominirankam čestital in ocenil, da so pravzaprav vse zmagovalke.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar