ANKETA: Premik ure prihrani energijo! Res?

V naši spletni anketi ste bralci z 69 odstotki glasovali, da s premikom ure prihranimo energijo, 31 odstotkov bralcev pa meni, da premik k prihranku ne pripomore.

Premik ure prihrani energijo
Premik ure naj bi pripomogel k prihranku energije, več svetlobe pa naj bi zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala. Pozitivne učinke naj bi po mnenju zagovornikov premika ure beležilo tudi gospodarstvo.

Z namenom zmanjšanja porabe energentov in boljšim izkoristkom svetlega dela dneva so prvi premik ure izvedli po drugi svetovni vojni v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji uro prestavljamo v skladu z evropsko direktivo, ki ureja premik ure v EU. Pri nas je premik ure v uporabi od leta 1982.

watch-1893395_1920

Negativni učinki na biološko uro ljudi
Nasprotniki premika pa menijo, da energetskih prihrankov ni, negativni učinki naj bi se odrazili tudi na biološki uri ljudi.

Prvotno so poletni čas uvedli, da bi prihranili energijo. A ta cilj, kot je dejal Svoboda, ni bil nikoli dosežen. So pa znanstveniki ugotovili, da premik ure vedno zmoti cirkadialni ritem, ki so ga raziskovali tudi letošnji Nobelovi nagrajenci za medicino. To pogosto vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih botruje tudi depresiji. Na negativne posledice je opozorila tudi vodja francoskega združenja proti prehodu na poletni čas Eleonore Gabarain. Omenila je, da premikanje ure tudi povečuje tveganje za prometne in delovne nesreče. V logistiki in prometu pa premik ure zvišuje administrativne stroške ter povzroča dodatne stroške.

Glavni argument za premik ure je bil torej prihranek pri energiji, vedno glasnejši nasprotniki pa opozarjajo, da premikanje negativno vpliva na biološko uro ljudi, razpoloženje in s tem na zdravstveno stanje ljudi.

Evropski poslanci se zavzemajo za ukinitev
Številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin se zavzemajo, da bi v EU ukinili premik ure dvakrat letno. Poudarjajo, da premik ure znanstveno dokazano botruje zdravstvenim težavam, povečuje tveganje za nesreče ter zvišuje administrativne stroške, ob tem pa ne prinaša prihranka pri porabi energije, čemur je bil sprva namenjen.

Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

Oddaj komentar