Ali veste, kako je najboljše naložiti prtljago v avto?

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Če imamo malo prtljage, večinoma ni težav, kam in kako jo bomo dali v avto. Več kot je prtljage, več se pojavlja izzivov in težav, kako jo naložiti, da jo damo lahko vso v avto in tudi da s tem ne ogrozimo svoje varnosti.

Nepravilno naložena prtljaga je namreč lahko v avtu precej nevarna. Sploh če pride do nesreče. Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike. Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto. “Svetujemo, da vso prtljago, ki jo želimo vzeti s sabo, pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo: težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso,” priporoča AMZS inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik in izpostavlja še nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage:

-zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
– tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
– če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
– uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
– v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
– drobne kose prtljage pospravite v škatle,
– varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
– ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
– pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
– ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki).

AMZS inštruktorji varne vožnje sicer še izpostavljajo: “Obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, naj bo na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.”

Oddaj komentar