Ali Arsenovičeva koalicija razpada?

4. redna seja Mestne občine Maribor

Po tem, ko je minuli petek županu Mestne občine Maribor Saši Arsenoviču spodletel ponovni poskus spremembe statuta Mestne občine Maribor, ki bi mu omogočal imenovanje še četrtega podžupana oziroma podžupanje, so se ob zapletih odzvali nekateri koalicijski partnerji. Ali bodo razprtije vodile do razpada Arsenovičeve koalicije?

SPOMNIMO: Župan Saša Arsenovič je na zadnji seji mestnega sveta zbral premalo glasov za spremembo statuta, ki bi mu omogočila imenovanje še četrtega podžupana oziroma podžupanje, kjer mu je na zadnji seji zmanjkal zgolj en glas. Mestna uprava je v torek v ta namen sklicala dopisno sejo, ki se je zaključila danes ob 12. uri. Sprememba statuta tako ni bila sprejeta. Za spremembo statuta občine je namreč potrebna dvotretjinska večina, a je ZA je glasovalo 26 mestnih svetnikov, PROTI pa 1 mestni svetnik, 16 pa jih je bilo vzdržanih oziroma niso glasovali.

Na zaplete ob spreminjaju občinskega statuta, ki bi Arsenoviču omogočil, da bi imenoval četrto podžupanjo, ki bi naj bila mestna svetnica SD Alenka Iskra, so se odzvali mariborski Socialni demokrati. “V teh nekaj mesecih delovanja mestne “koalicije” žal ne moremo spregledati dogajanja in glasovanja o zadevah zapisanih v koalicijskem sporazumu. Zadnje dogajanje in glasovanje o  županovem predlogu spremembe statuta in okrepitve podžupanjskih mest, ki jih je župan predstavil in uskladil ob podpisu koalicijske pogodbe, je nazoren primer ravnanja nekaterih “koalicijskih” partnerjev. Večno usklajevanje in trgovanje o vnaprej napovedanem in usklajenem predlogu je nesprejemljivo in nekonstruktivno. Koalicijske partnerje Socialni demokrati opozarjamo, da mestna občina ne more biti “tržnica”. Nujno se je začeti ukvarjati s projekti in z razvojem mesta in ne s kadrovskimi ter drugimi potrebami posameznikov v koaliciji,” je sporočil predsednik SD Maribor Damjan Cvetko. K temu pa dodal: “Pričakujemo in verjamemo, da bo županu uspelo obvladati upravljavske metode, pogajalske tehnike in konsolidirati delovanje koalicije ter uspešno in učinkovito zapeljati mesto v težko pričakovan razvojni preporod Maribora.”

Odzvali so se tudi v Listi kolesarjev in pešcev. “V Listi kolesarjev in pešcev menimo, da je potrebno spoštovati načela demokratičnosti, partnerstva in vzajemnega spoštovanja, ki smo ga opredelili v koalicijski pogodbi. Spreminjanju statuta preko dopisne seje smo nasprotovali, saj bi s tem v slovenskem političnem sistemu ustvarili do sedaj neviden precedens. Izjava župana o razpadajoči koaliciji se nam zdi nekoliko ponesrečena in nepremišljena, saj s tem meče slabo luč tudi na vse ostale resne partnerje. Dejstvo je, da se pravih točk v koalicijskem programu sploh še nismo dotaknili,” je pisno sporočil mestni svetnik Josip Rotar. 

V Stranki mladih – Zeleni Evrope pravijo, da so pred dopisno sejo posredovali svoj predlog spremembe statuta, “ki je bil sicer na videz podoben predlogu Stranke LKP pod vodstvom g. Rotarja, a smo se odločili podpreti tudi predlog z dopolnilom stranke LKP in še to po tem, ko smo prejeli pravno razlago o tem, da je možno glasovanje na dopisni seji. Glede na to, da je bil predlog še nekoliko bolj omejujoč, kot tisti, ki ga je Mestni Svet MOM obravnaval in kjer je zmanjkal zgolj en glas, nismo čutili posebne potrebe po ponovni razpravi,” so zapisali. “Glede na rezultat dopisne seje je prav, da tudi javno predstavimo svoj predlog, ki se v majhni a pomembni podrobnosti razlikuje od predloga stranke LKP. Predlog z dopolnilom stranke LKP namreč določa najvišje število poklicnih podžupanov, nepoklicnih pa ne omejuje. To bi lahko v skrajnem primeru pomenilo, da bi kateri od prihodnjih županov s tem »kupoval« člane mestnega sveta,” je še sporočil mestni svetnik iz stranke Stranka mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič. K temu pa dodal: “V Stranki mladih – Zeleni Evrope zato predlagamo, da se statut spremeni tako, da se omeji število podžupanov s skupnim finančnim bremenom in dopusti imenovanje takšnega števila podžupanov, ki ne bi presegalo 3 plač poklicnega podžupana. To bi torej pomenilo, da ima lahko župan ob sebi največ 3 poklicne podžupane, ali 2 poklicna in 2 nepoklicna, ali 1 poklicnega in 4 nepoklicne ali 6 nepoklicnih. Glede na to, da je plača nepoklicnega podžupana polovična, je v vseh naštetih primerih zmerom enaka največja možna finančna obremenitev proračuna, ki je omejena s tremi plačami poklicnega podžupana. V kolikor bo Mestni svet ponovno obravnaval spremembo statuta verjamemo, da bo sprejel predlog Stranke mladih – Zelenih Evrope, ki hkrati dopušča županu imenovanje do 6 podžupanov, na drugi strani pa proračuna ne obremeni več, kot s 3 polnimi plačami poklicnega podžupana.”

Že v petek pa se je za naš portal odzval tudi Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR): “Podžupanja iz vrst Socialnih demokratov, naj bi po našem vedenju pomagala podžupanji Heleni Kujundžič Lukaček na področju lokalne skupnosti, kulture, sociale in medgeneracijskega sodelovanja, ko pa imamo v občini veliko več perečih problemov na drugih področjih. Res ne razumem, zakaj še dodatna pomoč na teh področjih. Občina potrebuje človeka, ki se bo z okoliškimi občinami dogovarjal za tesnejše sodelovanje, kar se tiče komunale. Dobesedno potrebujemo nekoga, ki bo na terenu in druge občine vabil, da se recimo priključijo na našo čistilno napravo tudi sortirnica bo morala sodelovati širše. Mi smo županu na tem področju ponudili pomoč, pa jo je zavrnil,” je dejal Auer.

 

 

1 KOMENTAR

Oddaj komentar