80-letna Tonka: “Če bi ga kaj preveč spraševala, bi še razbijat začel”

“Nič nisva imela v hladilniku. Samo od sosede jajce in malo mleka. Pa mi je dala zgornja soseda 20€, da si kupiva za praznike nekaj. Mož je šel v trgovino. Je kupil kruh, krajnsko in za ostalo vino. Je rekel, da ima tudi kalorije. Nisem nič rekla. Boh, da je mir bil. Če bi ga kaj preveč spraševala, bi še razbijat začel”, je dejala Tonka V. stara 80 let. Gre za zapise socialno šibkih starejših oseb, ki dajejo mislit. To je le ena izmed zgodb, s katerimi se v društvu srečujejo na terenu.

“Še ima brazgotino od njegovih rok”

84-letna Marija pa je zapisala: “Je rekel, da je vino za kri dobro. Samo za nas ni bilo. Za mene in za hčere. Ko ga je bilo preveč je tekla kri. Pa ne njegova. Na koncu mu ni pomagalo za kri, ga je ravno tako stisnilo pri srcu. Hitro je šlo. Ni ga bolelo. Samo mene še vedno boli, ko pogledam Nežko. Še ima brazgotino od njegovih rok.”

V društvu Humanitarček zapišejo: “Tisoče življenj, ki jih je uničil alkohol. Tisoče zanikanj. In še več jih je naplavila epidemija, lock down in ta čuden čas.”

Pridružili so se akciji Nacionalnega inšituta za javno zdravje SOPA za odgovoren odnos do pitja alkohola pod sloganom #nulazdravodofula. “In v teh praznikih imamo za vas izziv, ki ga bomo nagradili z naključno prijaznostjo C I M K A – Mojčine cimetove rolice, obenem pa bomo naredili video,” zapišejo.

Kaj morate narediti, da sprejmete izziv:
1. v teh praznikih se posvetimo odgovornemu pitju alkohola
2. namesto kozarčka – spijte smoothie, pojdite na sprehod, morda ustvarjajte z otroci.
3. posnamite pozitivno sliko aktivnosti (sončni vzhod znotraj statisične regije, mizo brez alkohola)
4. slikico posvetite nekomu, ki je žrtev alkohola (olgi, sosedi, neznanki).
5. objavite jo pod naš post in na vašem profilu pod
Ali sprejmeš izziv? #nulazdravodofula ter v izziv povabite vsaj 3 prijatelje, ki bodo nadaljevali izziv čez te praznike.

V Humanitarčku bodo vse slikice po praznikih združili v video. Izbrali bodo 10 najbolj simpatičnih in izvirnih, ki bodo prejeli darila, več pa v njihovi objavi spodaj.

 

Ali sprejmete izziv z nami?

“Nič nisva imela v hladilniku. Samo od sosede jajce in malo mleka. Pa mi je dala zgornja…

Objavil/a Humanitarček dne Petek, 02. april 2021

Oddaj komentar