Za mariborsko Tkalko se zanima ameriški tehnološki velikan

Vir: tkalka.si

Potem ko je socialnim podjetjem v Tkalki potekla triletna najemna pogodba, njihova usoda še ni znana. Kot je dejal direktor mestne uprave Simon Štrancar zaenkrat še iščejo rešitve, za prostore Tkalke pa naj bi veliko zanimanje izkazovalo podjetje iz Amerike, ki bi naj ustvarilo 250 delovnih mest. 

Gre za podjetje EON Reality s sedežem v Kaliforniji, ki velja za eno vodilnih na področju razvoja navidezne in razširjene resničnosti. Štrancar je v torek na kavi z novinarji dejal, da je zanimanje ameriškega podjetja veliko, ter, da obetajo kar 250 visokotehnoloških delovnih mest. Trenutno naj bi tekla tudi poganja z ministrstvom za gospodarstvo glede subvencije, vsebinsko pa bi se naj dejavnost omenjenega investitorja povezovala z bližnjo fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). “Mariborska univerza to investicijo podpira,” je dejal Štrancar.

Nihče iz Tkalke ne bo ostal na cesti

Na Mestni občini Maribor so dejali, da na končno odločitev ameriške multinacionalke še čakajo. Ameriško podjetje naj bi prostore Tkalke vzelo v najem, kar bi pa pomenilo, da bi se moral center s socialnimi podjetji izseliti. “V tem delu Evrope želijo vzpostaviti svoj tehnološko-razvojni center. Trenutno imajo centra v Franciji in v Angliji. Za zdaj še čakamo, saj potekajo pogajanja z vlado za pridobitev nepovratnih sredstev,” je še povedal Štrancar ter dodal, da v kolikor bo investicija uresničena, bodo Tkalki našli ustrezne nadomestne prostore. “Nobeden, ki trenutno domuje v stavbi na Tkalskem prehodu, ne bo ostal brez strehe nad glavo,” je še zatrdil Štrancar.

Župan Andrej Fištravec je ob tem še dodal, da so ena od možnosti rešitve tudi prostorih MRA v Karanteni.

Oddaj komentar