VIDEO: Slovenci in Avstrijci do skupne inovacije na področju rabe sončne energije

V sklopu projekta ABS Network so spletli mrežo znanja med slovenskimi in avstrijskimi strokovnjaki na področju učinkovitega koriščenja sončne energije. Projekt bodo po 26 mesecih zaključili konec meseca julija, ko bodo začeli iskati tudi partnerje za morebitno proizvodnjo tako imenovanih staf panelov.

Projektna ekipa, ki jo sestavljajo člani s Tehnične Univerze v Grazu, podjetja Talum d.d. in podjetja Tiko Pro d.o.o., je združila moči in dve leti intenzivno sodelovala z namenom razvoja t.i. staf panela. Ob tem razvoju so si zadali še nalogo ustvariti in širiti mrežo znanja.

Cilj projekta je bil analizirati obstoječe tehnične rešitve na področju izkoriščanja sončne energije pri stavbnih ovojih (fasadah), združiti dobljena znanja s strani izobraževalnih institucij in industrije ter vzajemno oblikovati najnovejše tehnične predloge za izdelavo solarno termično aktiviranih fasadnih panelov. O delu razlaga Mateja Sedlašek, vodja projektov v podjetju Tiko Pro.

Pri solarno termičnega aktiviranem fasadnem panelu – STAF panel – gre za inovativno rešitev za sisteme ogrevanja in ohlajanja. Raziskave so pokazale, da bo njegova montaža občutno vplivala predvsem na energetske stroške obstoječih stavb, razlaga Janko Ferčec, koordinator projekta s strani podjetja Talum d.d.

Pri izdelavi panela se je veliko pozornosti namenilo tehnikam povezovanja plošč, izboru najprimernejših veziv in izolacijskih tehnik ter elementom, ki zagotavljajo dobavo tekočin v sistem. Fasadni paneli, kot jih napovedujejo izsledki projekta, so nadgradnja klasičnih panelov, ki izdelujejo po principu termične aktivacije in vsebujejo absorber. Ta sprejema sončno energijo in segreva tekočino v panelih. Ta se na podkonstrukcijo namesti kot predobstoječa, ventilirana fasada. Medtem pa je STAF panel zasnovan samostoječe, ki se s pomočjo vmesnega zbiralnika pridobljene energije, uporablja za ogrevanje v zimskih in hlajenje v poletnih mesecih.

Širjenje mreže znanja

Prednosti mednarodne platforme, ki je nastala skozi projekt, so predvsem v učinkoviti mreži znanja, ki je plod strokovno podkovanih udeležencev v projektu. Glavni cilj skupne platforme pa je povezovanje obstoječih raziskovalno – razvojnih inštitucij z industrijskim okoljem na področju raziskav in razvoja STAF-panelov.

Staf panel
Staf panel

Ekipa slovenskih in avstrijskih strokovnjakov je pri raziskovanju inštalacije toplotnih panelov izračunala, kakšen odstotek potreb po toploti lahko z njimi pokrijemo, je jih kombiniramo z obstoječim sistemom ogrevanja. Povprečna enodružinska hiša s približno šestimi paneli pokrije 30 % potreb, z enajstimi okrog 50 %, medtem ko bi z enaindvajsetimi kar 80 % vseh potreb.

 

1 KOMENTAR

  1. Zakaj z Avstrijci? Ali ne znamo sami, ali ne zmoremo? … vedno se nekam silijo (te nasi znanstveniki) …

Oddaj komentar