VIDEO: Oddelek za perinatologijo z novim CTG aparatom

Vir: UKC Maribor

V UKC Maribor so priredili dogodek ob predaji CTG-aparata, ki ga je v sklopu projekta “Slojenčki” podjetje Telekom Slovenije doniral Oddelku za perinatologijo UKC Maribor.

CTG-aparat sta predstojniku Oddelka za perinatologijo, izr. prof. dr. Farisu Mujezinoviću, dr. med. predala mag. Mario Marin, predstavnik Telekoma Slovenije in izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva v porodnišnici Postojna, sicer vodja projekta “Slojenčki”. Srečanje so s svojim glasbenim nastopom popestrili učenci OŠ Janka Padežnika v Mariboru pod zunanjim mentorstvom g. Mlaska. Mag. Mario Marin je ob tem dejal: “V Sloveniji nas pogosto povezuje srčnost. V Telekomu Slovenije svojo srčnost sicer izkazujemo skozi različne aktivnosti. Tako smo osnovali interni sklad, ki smo ga poimenovali Srčni sklad. Vanj sredstva srčno prispevajo zaposleni, namenjen pa je pomoči otrokom zaposlenih, ki so izgubili enega od staršev. S srčnostjo pa je povezan tudi CTG-aparat, saj z njegovo pomočjo zdravniki spremljajo srčni utrip ploda in aktivnosti maternice ter na ta način omogoča varnejši porod.”


Vir: UKC Maribor

Slojenčki
Slovenske porodnišnice namreč želijo ostati sodobne zdravstvene ustanove, ki so po ponudbi in strokovnem znanju na področju medicine, zdravstvene in babiške nege ter oskrbe, enakovredna podobnim ustanovam v razvitem svetu. Oprema porodnišnic je v nekaterih infrastrukturnih pogledih obrabljena in zastarela. Razvoj medicine zahteva najsodobnejšo opremo, ki je za varovanje zdravja nosečnic in otrok nujno potrebna, ampak za njen nakup pogosto zmanjka denarja. Zato je nastal projekt “Slojenčki”, kjer lahko donirate sredstva za nakup nasodobnejše opreme.
“Društvo Slojenčki je bilo ustanovljeno lani decembra z namenom zbiranja sredstev za pomoč vsem slovenskim porodnišnicam. Slovenskih porodnišnic je 14 in so izjemno varne ustanove. Ne vem, če veste, ampak Slovenci imamo najnižjo umrljivost novorojenčkov na svetu. To je posledica zelo dobre skrbi za nosečnice in porodnice in njihove plodove. Skrb je osnovana na znanju babic, medicinskih sester in zdravnikov, seveda pa ne gre brez aparatov. Zato se v društvu trudimo, da bi nabavili različne aparate za vse slovenske porodnišnice,” je ob predaji CTG aparata dejala Nataša Tul Mandič.

2 KOMENTARJEV

  1. Rusko-sovjetski rdeci mafijski zdravniki pobijejo (in odstranijo) novorojencke ki niso “njihovi rusi”.

Oddaj komentar