VIDEO: Mariborski študenti s “FarmBeastom” do zmage

Zmagovalna ekipa z robotom FarmBeast, Vir: Univerza v Mariboru

Mednarodno tekmovanje poljskih robotov se je letos odvijalo že sedemnajstič zapored, tokrat v mestu Heilbronn v Nemčiji. V sklopu tekmovanja morajo tekmovalci pripraviti svoje robote, da se ti po polju gibljejo avtonomno po v naprej znanem vzorcu (“Basic navigation”), po naključnem vzorcu (“Advanced navigation”), izdelajo zemljevid polja (“Field maping”) in selektivno odstranjujejo plevel (“Weeding”), ter predstavijo kako njihov robot zna rešiti še ostale probleme iz kmetijstva (“Freestyle”).

Na spletni strani Univerze v Mariboru smo zasledili, da je skupina Biosistemskega inženirstva tokrat predstavila sistem za selektivno odstranjevanje plevela, kjer robot plevel zazna in ga odstrani s pomočjo termične obdelave (laser), v kolikor gre za plevel v zgodnji fazi razvoja, mehansko (rezanje s pomočjo nitke), v kolikor gre za bolj razvitega ali kemično (FFS), v kolikor gre za trdovraten plevel, ki ga ni moč preprosto odstraniti. Skupina je z inovativno idejo navdušila občinstvo in žirijo ter dosegla 1. mesto v disciplini “Freestyle”.

Robot FarmBeast, vir: Univerza v Mariboru

Ekipo Univerze v Mariboru so na tekmovanju FRE2019 zastopali študentje iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (Gašper Fridrih, Žan Mongus, Erik Rihter, Benjamin Založnik), študent Fakultete za naravoslovje in matematiko (Peter Bernad) in študentje iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Dominik Hrastnik, Miha Kajbič, Urban Kenda, Jernej Mlinarič, Valentin Podkrižnik, Kristijan Polovič, Matic Rašl, Luka Slapnik, Luka Šelih, Erik Voh, Aljaž Zajc). Ekipo sta v študijskem letu 2018/2019 vodila doc. dr. Jurij Rakun in izr. prof. dr. Miran Lakota.

Razvoj robota je deloma financiran iz Javnega razpisa Projektno delo z negospodarstvom in neprofitnim sektorjem (ŠIPK), ki ga vodi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.


Vir: Youtube

Oddaj komentar