VIDEO: Delavci Nigrada zahtevajo srečanje z županom

Zaposleni v podjetju Nigrad so zjutraj znova začeli z zborom delavcev, na katerem so jim predstavniki sveta delavcev in sindikata pojasnjevali o trenutnih razmerah, ko so še vedno brez direktorja družbe. Sindikat lahko stavko napove šele, če bodo ostali brez plač. So pa zahtevali sestanek pri županu Andreju Fištravcu. 

Delavska predstavnika in po odstopu ostalih štirih edina preostala člana razpadlega nadzornega sveta Vlasta Pavlič Gosak in Mišo Pušnik ter vodja sindikata Drago Buček so zjutraj 240 sodelavcem, ki pravijo, da želijo le normalno delati, obljubili, da bodo od župana Andreja Fištravca zahtevali takojšen sestanek. Če jih ta ne bo sprejel še danes, se bodo odločili, ali bodo morda pred občino ob 14. uri prišli vsi skupaj. Gosakova pa je ob tem še dodala, da bodo na sodišče danes vložili svojo zahtevo za imenovanje začasnega direktorja.

Mestna občina je kot večinska lastnica podjetja že v petek sodišču predlagala imenovanje Matjaža Krevlja, ki sta ga pred dvema tednoma kot novega direktorja na nezakonit način imenovala le dva nadzornika, predstavnika kapitala. Oba sta v petek odstopila, po predhodnem odstopu že dveh pa je Nigrad tako ostal še brez nadzornega sveta, zato je odločitev o začasnem direktorju zdaj v rokah sodišča.

Podjetje bo nov nadzorni svet dobilo šele po skupščini 24. avgusta, sedanje brezvladje pa Nigradu povzroča velike težave. Zaposleni so danes opozarjali, da trenutno ne morejo niti izdajati računov, niti vlagati ponudb za nove posle, ogrožen je skoraj milijon evrov vreden posel na Cesti zmage, saj ga mora najprej odobriti nadzorni svet in nato podpisati zakoniti zastopnik podjetja oz. direktor.

V sedanjih razmerah je vprašljivo tudi izplačilo plač, kar bi se moralo zgoditi prihodnji teden. Šele v primeru, da bi zaposleni ostali brez njih, pa sindikat lahko na zakonit način začne postopke za oblikovanje stavkovnega odbora in napoved stavke.

“Takšnega primera, kot se zdaj dogaja v Nigradu, ni v Sloveniji. Odpovedal je nadzorni svet, lastniki se obnašajo do nas mačehovsko. Na delavcih je, da opozorimo na to, kaj se dogaja, tako da če bo volja, bomo še danes prišli na občino,” je  dejal Buček. Od župana pričakuje, da čim prej uredi zadeve.

Na odzive Mestne občine Maribor še čakamo.

1 KOMENTAR

  1. Zanimivo, da delavci zaupajo sindikat temu Bučeku, ki niti enega stavka ne zna normalno povedat. Pa sploh kaj se zdaj nekaj usihajo? Saj sta Vlasta P. Gosak in Mišo Pušnik kriva, da nimajo direktorja, ker sta šla kot dva mala otroka, ki nista dobila lizalke, pred glasovanjem o najpomembnejši točki ven, zdaj pa jamrata, pa tudi vi, mediji, jamrate, kako je bilo imenovanje Krevlja nezakonito, a prav to dotično nezakonitost sta izsilila delavska nadzornika. Škoda, da delavci tega ne dojamejo in ju naženejo! Kaki folk!

Oddaj komentar