V Mariboru nova lakirnica

V mariborskem Palfingerju, ki je del avstrijske multinacionalke, so danes predstavili bodočo novo lakirnico. Zagnali jo bodo takoj po pridobitvi še zadnjih dovoljenj, predvidoma avgusta. Po besedah prvega moža mariborske družbe Michaela Steinerja, gre za naložbo v višini 5,8 milijona evrov, ki so jo v celoti pokrili sami.

Kot je povedal danes, v podjetju še za enkrat ne morejo napovedovati, koliko bo zaradi nove lakirnice novih delovnih mest. Po prvih izračunih naj bi v lakirnici delalo med 40 in 50 ljudi. V podjetju pfavijo, da so zaradi rasti proizvodnje in sklenjenih novih poslov letos dodatno zaposlili že 46 ljudi, še vedno pa iščejo novo delovno silo.

Pri novi lakirnici gre za naložbo v prihodnost, saj se nam odpirajo nove poslovne priložnosti. Pri nekaterih strankah doslej nismo izpolnjevali vseh kriterijev, zato marsikdaj nismo dobili kakšnega posla,” je pojasnil Steiner in dodal, da so se zanjo odločili že pred dvema letoma, predvsem zaradi dobre lokacije in usposobljene delovne sile.

Avstrijska skupina je sicet v Mariboru prisotna z dvema podjetjema. Poleg Palfingerja, ki zaposluje okoli 640 ljudi, še družba Palfinger Marine, ki ima zaposlenih 100 delavcev. Svoje izdelke preko skupine prodajajo po vsem svetu, lani so ustvarili 80 milijonov evrov prometa, v družbi Marine 33 milijonov, leto pa so sklenili z dobrimi petimi milijoni evrov dobička.

Celotna skupina je lani ustvarila 1,4 milijarde prihodkov od prodaje in je zaposlovala okoli 9800 ljudi v 130 različnih podjetjih po vsem svetu.

Pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja niso imeli težav, a so se držali predvidenih časovnih rokov in je v primerjavi s kakšnimi drugimi evropskimi državami vse teklo dokaj gladko. “Dejstvo pa je, da naše investicije že v izhodišču načrtujemo z zelo visokimi standardi, zato nimamo težav pri pridobivanju dovoljenj,” je povedal Steiner. Ob tem je še zatrdil, da bodo vplivi na okolje precej nižji kot v kakšni običajni lakirnici.

Današnje predstavitve se je udeležil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, saj je mestna občina posredovala pri zagotavljanju 20.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča, ki ga je investitor po nekaj zapletih dobil od občinskega podjetja Snaga. Pri rešitvi težav je moral posredovati minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, v Snagi pa je tudi zaradi zapletov prišlo do menjave direktorja.

Kot je danes povedal župan, niso pomembna zgolj delovna mesta, pač pa tudi dejstvo, da gre za tehnološko najsodobnejši obrat, ki je lahko tudi v drugih primerih, kot je Magna, dokaz, da ne gre za okolju neprijazno industrijo. “Žal imamo v mestu lakirnice, ki res ne ustrezajo standardom in niti do kolen ne segajo temu obratu,” je dejal Fištravec.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar