Tretji poskus prodaje Areškega Pohorja, a kupca ni bilo

Vir: arhiva Lokalec.si

Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dobrovski tudi v tretjem poskusu ni uspel najti kupca za žičniške naprave, zemljišča ter pripadajoče objekte na Arehu.  Slednje je na dražbi ponudil po izklicni ceni 6,8 milijona evrov. Kot je povedal za nekatere medije, ni bila vplačana nobena varščina, ter dodal, da zanimanje vseeno obstaja.

Dubrovski je omenjeno premoženje v paketu z manjšim delom na Mariborskem Pohorju februarja neuspešno ponujal za 11,4 milijona evrov, junija pa je areška smučišča na vrhu Pohorja prvič ponudil ločeno po izklicni ceni 8,5 milijona evrov. Tokrat je ponudbo ob soglasju upnikov, tudi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot največjega, znižal še za skoraj dva milijona evrov.

A kljub temu ni bilo uspeha, prav tako ne zanimanja za preostala manjša zemljišča na mariborskem delu Pohorja, zato je že napovedal četrti poskus, do katerega naj bi prišlo po novem letu, verjetno šele februarja, saj morajo pred tem upniki in sodišče odobriti njegov predlog, da bi tokrat poskušal z dražbo, na kateri bi premoženje na Arehu ponudil za okoli 5,5 milijona evrov.

Dubrovski kljub temu ostaja optimist in verjame, da bo našel kupca. Po njegovih besedah interes obstaja. K temu dodaja, da bo moral investitor, ki bo vložil v nakup premoženja, iz tega narediti še neko zgodbo, zato pa bo potreben še precejšen dodaten vložek.

Zanimanje je po njegovih besedah tako med domačimi kot tujimi vlagatelji. Zanimanje naj bi bilo celo s Kitajske, pa tudi z Balkana. “Kapitala je danes na trgu dovolj, vendar se je takega projekta treba lotiti celovito. Ne moreš preprosto priti, kupiti sedežnice in brez koncepta začeti z upravljanjem,” je dejal stečajni upravitelj.

Areški del Pohorja sicer predstavlja obe vlečnici Partizanka, vlečnice Areška, Ruška, Orel, Žigart, Vali, Kekec ter obe vlečnici Cojzarica in šestsedežnico Pisker s pripadajočimi zemljišči, objekti in opremo.

Prav tako bo moral v nov poskus dražbe tudi za manjši del premoženja na Mariborskem Pohorju. Gre za nekaj manjših zemljiških parcel ter opremo za sistem zasneževanja akumulacijskega jezera Arena. Izklicno ceno je tokrat postavil pri 343.500 evrih.

V stečajni masi so še vedno tudi snežni topovi, priključne cevi za topove in teptalni stroji, za katere doslej Dubrovski ni našel kupca. Na predlog sodišča je stečajni upravitelj prav ta teden objavil ponudbo za oddajo nezavezujočih ponudb, za izvedbo prodaje in neposredna pogajanja pa je pooblastil dunajsko podjetje Netbid.

V zvezi z omenjenim premoženjem je Dubrovski še povedal, da ga je imel lani v najemu Marprom, letos pa najemne pogodbe še niso sklenili. To pa po njegovem pomeni, da bo morebitni kupec topove in vse ostalo lahko odpeljal še tisti dan, ko bo za njih poravnal kupnino.

V Marpromu pa so za nekatere medije pojasnili, da tovrstno opremo kupujejo na trgu, kjer so lani nabavili oziroma najeli blizu 60 novih in rabljenih snežnih topov po znatno ugodnejših cenah in mlajše izdelave od tistih, ki jih ponuja stečajni upravitelj. Načeloma so zainteresirani tudi za topove in teptalna vozila, ki so v stečajni masi, a šele takrat, ko bodo cene primerljive s tržnimi, so še dodali.

Mariborsko javno podjetje, ki bi tako lahko še pred decembrom ostalo brez omenjenih strojev, namreč po propadu Športnega centra Pohorje upravlja z žičniškimi napravami, stečajnemu upravitelju in DUTB pa z mariborsko občino, ki je iz stečajne mase prevzela žičnice in gondolo, še vedno ni uspelo najti dogovora glede finančnih obveznosti.

Dubrovski je sprva zahteval 17 milijonov evrov, po več neuspešnih poskusih mediacije pa bo o tem odločilo mariborsko sodišče. Vpleteni bi se tam morali prvič zbrati 19. oktobra, a je bil narok na predlog mestne občine preložen na 16. november.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar