Terme Maribor po lanski izgubi si letos obetajo dobiček

Terme Maribor so lani z 270 zaposlenimi znova ustvarile visoko izgubo. Največji ponudnik nočitvenih zmogljivosti v Mariboru in na Pohorju, ki je v lasti ruskega kapitala, si je po dobrih dveh milijonih evrov izgube v letu 2015, lani pridelal še 1,4 milijona evrov minusa. Po besedah predsednika uprave Andreja Rakoviča si letos obetajo dobiček.

Mariborsko hotelirsko podjetje je lani ustvarilo skoraj 32 milijonov evrov prihodkov, kar je za tri odstotke manj kot leto prej. V družbi padec skupnih prihodkov pojasnjujejo predvsem z nižjimi prihodki njihovega trgovskega dela, kar je posledica nove zakonske prepovedi oglaševanja tobačnih izdelkov ter povečane konkurence na področju trgovin.

Segment turizma in gostinstva kot njihova primarna dejavnost družbe je namreč beležil izboljšanje rezultatov ter rast prihodkov, predvsem po zaslugi gostinstva ter wellness storitev. Rast turističnih prihodkov pripisujejo tudi dejstvu, da poleg lastnih upravljajo tudi z najetimi hoteli propadlega Športnega centra Pohorje.

“V leto 2016 smo vstopili v izrazito negotove finančne in strateško nedorečene razmere, na podlagi katere je februarja prišlo do spremembe na čelu družbe. Takoj zatem smo sprejeli kratkoročni načrt ukrepov za ustavitev negativnih trendov v hotelirstvu in gostinstvu ter pripravili temelje za pripravo dolgoročnega strateškega načrta,” je dejal Rakovič.

Prvi mož Term Maribor je tudi ob sklenitvi sodelovanja s skupino AccorHotels ostal skrivnosten glede ostalega dogajanja v podjetju. Potrdil je, da se želijo sami usmeriti predvsem k svoji osnovni dejavnosti, zato je Kompas že pred časom prevzel Travel Shope na mejnih prehodih v Šentilju in na Tratah. Prodali so tudi gostišče Štajerc v Mariboru, a kupec za zdaj na njegovo željo ostaja nerazkrit,

Zelo redkobeseden je Rakovič tudi glede nadaljnjega upravljanja hotelov Arena, Videc in Bolfenk, ki jih imajo v najemu od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Slednja jih sicer že nekaj časa prodaja, a postopka do konca ne želi komentirati, tudi v Termah Maribor pa za zdaj ne želijo povedati niti tega, ali so oddali ponudbo. Več o aktivnostih v njihovih hotelih bodo povedali že v kratkem, je še obljubil.

Po negativnih letih ga bolj veseli tekoče poslovanje, ki naj bi bilo bistveno boljše od preteklih let. Sanacijski ukrepi so po njegovem prijeli, to pa se kaže tudi v številkah. V prvih osmih mesecih so tako ustvarili že več kot 600.000 evrov dobička, zato je prepričan v boljše čase.

Razlog za to naj bi bil tudi skorajšnji vstop francoske hotelske verige AccorHotels na slovenski trg, kjer so si za prve partnerje izbrali prav njih. Preko njihove vzhodnoevropske skupine Orbis Hotel Group so z mariborskimi termami podpisali franšizna sporazuma, s katerima bosta hotela Piramida in Orel postala del omenjene verige. Gre za blagovni znamki Merkure in Ibis, hotela pa sicer ostajata last slovenskega podjetja.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar