Šolarji spoznavali delodajalce na kariernem sejmu

Mestna občina Maribor je v sodelovanju z Obrtno – podjetniško zbornico in Štajersko gospodarsko zbornico letos prvič organizirala karierni sejem poklicev in izobraževanja. Sejem je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem, ki se odločajo o nadaljevanju svoje kariere. Na sejmu se predstavlja 54 razstavljavcev.

Sejem mladim pomaga pri odločanju kam po končanem izobraževanju v osnovni ali srednji šoli, predvsem s predstavitvami izobraževalnih programov, ki jih ponujajo srednje šole in mariborska univerza. karierni sejem

Na sejmu so bila prisotna tudi številna podjetja, saj je sejem zasnovan tako, da predstavitve posamezne srednje šole potekajo skupaj s podjetji, ki tovrstne kadre zaposlujejo. Osnovnošolci in srednješolci so tako na enem mestu dobili informacije o poklicih, izobraževalnih programih, prikaz poklicev so lahko videli tudi v živo, ob tem pa so spoznali tudi možnosti štipendiranja in potencialne delodajalce.

Dobra in uspešna podjetja v naši regiji temeljijo na kakovostnem kadru, ki ga bomo s takšnimi sejmi tudi ustvarjali in ohranjali v regiji,” tako je prepričan mariborski župan Andrej Fištravec.

Več zanimanja za deficitarne poklice?

Aleš Pulko, predsednik Obrtno – podjetniške zbornice Maribor je prepričan, da predstavitev poklicev dobi tisto pravo vrednost šele takrat, ko imajo osnovnošolci priložnost spregovoriti z ljudmi iz prakse. Med velikimi priložnostmi za mlade vidi tudi v napovedanem prihodu Magne v Slovenijo.karierni sejem

Sejma se je udeležil tudi državni sekretar z gospodarskega ministrstva Aleš Cantarutti, ki meni, da gre za enkratno priložnost za to, da se mladi seznanijo s priložnostmi, ki jih ponuja regijsko gospodarstvo in izobraževalni sistem. “Maribor postaja zanimiv tudi za tuje investicije, zato verjamem, da bo tudi to dobro vplivalo na prihodnost. Zdaj je ravno pravi čas za takšne dogodke,” meni Cantarutti.

 

Oddaj komentar