Satelit TRISAT je pripravljen na polet v vesolje

Satelit TRISAT je pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma  9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA. Izmetni nosilec, v katerem se sedaj nahaja satelit TRISAT s preostalimi sateliti, bo najprej prepeljan v Brno na Češkem, kjer bo predvidoma 15. julija 2019 integriran s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS.

Člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs d. o. o. so v petek, 5. julija 2019, v čisti sobi fakultete v Mariboru uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita TRISAT, ki ga poganja platforma NanoSky I podjetja SkyLabs. Satelit je bil nato dostavljen v Delft na Nizozemskem, kjer je bil 8. julija 2019 s strani ekipe TRISAT integriran v izmetni nosilec v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space.

Integracijo na Nizozemskem je organiziralo italijansko podjetje SAB Launch Services, ki je po podpisu pogodbe o izstrelitvi satelita TRISAT z Univerzo v Mariboru odgovorno za njegovo utirjenje. Satelit TRISAT je tako pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma  9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA. Izmetni nosilec, v katerem se sedaj nahaja satelit TRISAT s preostalimi sateliti, bo najprej prepeljan v Brno na Češkem, kjer bo predvidoma 15. julija 2019 integriran s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS, nato pa bo celoten tovor dostavljen v Francosko Gvajano, od koder bo satelit TRISAT z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 km. Ekipa TRISAT je dobila kompliment od nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space glede nivoja kvalitete priprave satelita in njegove integracije.

Ob tem se ekipa TRISAT iskreno zahvaljuje Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za vso izkazano podporo in ažurno pripravo potrebne zakonodaje, Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ter Radioamaterski zvezi Slovenije za vso izkazano podporo in pomoč pri mednarodni koordinaciji frekvenc, mariborskemu podjetju Riedl Aerospace za izdelavo aluminijastih delov satelita, podjetju Balmar za pomoč pri mehanskih simulacijah strukture satelita, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvu za kmetijstvo za podpis podpornih pisem in ne nazadnje Zavarovalnici Sava (takratna Zavarovalnica Maribor) ter Novi kreditni banki Maribor za finančno pomoč na začetku projekta.

Oddaj komentar