Pred Univerzo v Mariboru predstavili testno avtonomno vozilo BMW ADAS

Vir: Facebook Univerza v Mariboru

Pred Univerzo v Mariboru so predstavili testno avtonomno vozilo BMW ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) z naprednim sistemom pomoči voznikom. Avtonomna vozila veljajo za vozila prihodnosti, v kateri bomo lahko vožnjo prepustili računalniškemu sistemu.

BMW ADAS je predstavil profesor Arno Eichberger s Tehnične Univerze v Gradcu na poletni šoli o avtonomnih vozilih Inštituta za robotiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM. Sam je strokovnjak za sisteme ADAS v sodobnih vozilih, v svoji predstavitvi pa je na prvem mestu izpostavil, da je vozilo varno v prometu. Pri programiranju so namreč upoštevali več varnostnih sistemov, ki tečejo sočasno ter tako omogočajo varno vožnjo v vseh pogojih. Tako imajo med drugim vodene stabilizatorje, samodejno parkiranje, vodeno vzmetenje, vzpostavljen nočni vid, nameščenih več kamer, ki omogočajo sledenje prometu, ter druge varnostne sisteme, od izredno razvite asistence pri vožnji, pomoči pri parkiranju, prilagodljiv tempomat, prilagodljive žaromete, blaženje pred trčenjem itd. Sistemi so narejeni z varnim vmesnikom človek-stroj in omogočajo večjo varnost tako v prometu za to vozilo in za druge udeležence.

Sicer pa je profesor Eichberger po predstavitvi vozila imel še za študente poletne šole predavanje o mobilnosti, na katerem je razložil razvoj težnje po mobilnosti in razvoj vozil vse od pradavnine do danes ter različne sisteme, ki so jih v razvoju uporabili razvijalci vozil. Tako so lahko študenti spoznali prva vozila, ki so jih skorajda prestavljali ljudje sami s svojo močjo, do najnaprednejših avtonomnih vozil z računalniškim sistemom pomoči voznikom, ki vozijo sama.