Po štirih letih spet doma tudi 2. januarja

Po štirih letih smo letos spet doma tudi 2. januarja. Državni zbor se je namreč proti koncu lanskega leta odločil, da bomo imeli za praznovanje novega leta znova prosta dva dneva kot pred varčevalnim zakonom iz leta 2012.

Foto: Marko Pigac
Foto: Marko Pigac

V koalicijski SMC kot predlagateljici spremembe zakona o praznikih so si prizadevali za vrnitev 2. januarja na seznam dela prostih dni, da bi v slovenski kulturni prostor vrnili več desetletij staro tradicijo praznovanja novega leta. V gospodarstvu bo to imelo neznaten učinek, v turizmu in gostinstvu pa bo učinek celo pozitiven, so ocenili.

V Gospodarski zbornici Slovenije pa so takšni potezi nasprotovali. V konkurenčnih državah Srednje in Severne Evrope na leto delajo 70 do 250 ur več kot v Sloveniji, so navedli.

Leta 2012 pa so se ob podpori ukinjanju prostega 2. januarja sklicevali na statistične podatke, po katerih v povprečju vsak delovni dan poveča rast bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke oz. približno 35 milijonov evrov.

Interesna skupina delodajalcev v državnem svetu se je po sprejetju spremembe zakona o praznikih zavzela za vnovično odločanje DZ o njej, vendar državni svet ni izglasoval veta na uzakonitev prostega 2. januarja.

Slovenija ima skupaj z 2. januarjem 13 dela prostih dni, tako kot denimo Avstrija, Češka in Švedska.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar