Od danes na čelu NKBM John Denhof

Nova KBM

Nova kreditna banka Maribor ima od danes novega predsednika uprave, saj je John Denhof konec prejšnjega tedna prejel licenco Evropske centralne banke, danes pa je v skladu s torkovim sklepom nadzornega sveta tudi uradno prevzel vodenje odslej petčlanske uprave. Dosedanji prvi mož druge največje banke Robert Senica je postal podpredsednik uprave.

Denhof je v banki že nekaj časa prisoten kot prokurist, ob Senici in članici uprave Sabini Župec Kranjc, zadolženi za finance in finančne trge, pa sta od 1. januarja na mestih članov uprave še Jon Locke, odgovoren za upravljanje tveganj, in Josef Gröblacher, ki skrbi za operativno poslovanje. Oba sta licenci ECB prejela sredi lanskega decembra.

Dosedanji predsednik uprave, v času katerega je bil izpeljan lastniški prevzem banke s strani ameriškega finančnega sklada Apollo in EBRD, je postal njegov namestnik in se bo osredotočil na razvoj strateških povezav in partnerstev v Sloveniji. V njegovi pristojnosti bo še naprej področje poslovanja z gospodarskimi družbami ter korporativne zadeve.

Sicer pa je Denhof kot finančni strokovnjak svoje izkušnje pridobival na različnih vodstvenih funkcijah v banki Citibank na več razvijajočih se in razvitih trgih, med drugim v Singapurju, Veliki Britaniji, Turčiji, na Češkem in v Španiji. V 25 letih delovanja v finančni dejavnosti je načrtoval in izvedel repoziconiranja mnogih bank.

V NKBM sicer po pripojitvi PBS in KBS že nekaj časa potekajo tudi aktivnosti za reorganizacijo poslovnih procesov, vendar, kot so zatrdili, njihov glavni cilj ni zmanjševanje števila zaposlenih, temveč zagotavljanje ustrezne kadrovske strukture in učinkovitosti procesov, s čimer se želijo preoblikovati v vodilno slovensko banko.

Ob tem poudarjajo, da zmanjševanje števila zaposlenih v banki poteka že vrsto let in je skladno z letnimi načrti in procesom prestrukturiranja v preteklosti letno znašalo med 70 in 100 zaposlenimi.

Kaj pripojitev dveh manjših bank, zaradi katere se je število zaposlenih povzpelo na 1463, pomeni za slednje, v NKBM za zdaj ne želijo komentirati, saj da poslovna odločitev glede zmanjševanja števila zaposlenih v prihodnjem obdobju še ni sprejeta, pa tudi sicer bodo o tem, ker spoštujejo socialni dialog, najprej seznanili zaposlene.

Hkrati še vedno proučujejo tudi možnosti za učinkovitejše in racionalnejše poslovanje, kar vključuje tudi sodobne poti poslovanja, po drugi strani pa tudi zapiranje nekaterih poslovalnic. V začetku letošnjega leta, torej po pripojitvi KBS, je imela NKBM 70 poslovalnic ter še dodatnih več kot 500 poštnih poslovalnic. Letos so že zaprli poslovalnice v Desklah, Dornberku in Vidmu pri Ptuju. Ob tem so zaposlene prerazporedili v druge poslovalnice, bankomata pa pustili tudi na obstoječih lokacijah.

Predsednik Sindikata bančništva Slovenije Tomaž Boltin je povedal, da tudi v sindikatu za zdaj s konkretnimi številkami uradno niso seznanjeni, pričakujejo pa, da bi jim uprava banke lahko svoje načrte predstavila v tednu ali dveh. “Do odpuščanj bo zagotovo prišlo, saj se nekatere službe iz treh bank med seboj prekrivajo, na srečo pa gre za precej starejšega kadra, kjer bodo kar nekaj ljudi lahko upokojili,” je dejal Boltin.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar