Obnova mariborskega kopališča Pristan še vedno ni končana

Obnova bazena v mariborskem pokritem kopališču Pristan, ki bi morala biti po napovedih prejšnjega vodstva občine končana do konca lanskega leta, še vedno poteka. Zaradi slabega stanja celotnega starega dela kopališkega objekta namreč vedno znova ugotavljajo nujnost dodatnih del. Zaključek obnove je zaenkrat predviden za konec avgusta.

Dolgo pričakovana obnova srednjega bazena, ki so ga bili leta 2014 zaradi dotrajanosti prisiljeni zapreti, se je začela jeseni lani. Pogodba za gradbeno obrtniška dela obsega sanacijo bazenske školjke, izvedbo novega bazenskega roba in talne plošče okoli bazena, kompletno prenovo sanitarij, zamenjavo spuščenega stropa nad bazenom ter zamenjavo talne obloge v garderobah. “Dela potekajo skladno s planom,” pravijo na mariborski občini.

Ta dela so ocenjena na nekaj manj kot 567.000 evrov. Od tega naj bi prispevala občina nekaj več kot 400.000 evrov, ostalo naj bi pridobili iz državne Fundacije za šport.

A zaradi nujnih dodatnih del bo treba seči globlje v žep. Vzporedno so namreč obnovili mali bazen, ki so ga zaradi zamakanja zaprli na začetku lanskega leta. Naknadno pa so ugotovili tudi, da bo treba zamenjati še bazensko tehniko za oba omenjena bazena. To bo stalo dodatnih 696.000 evrov, od tega naj bi 578.000 evrov prišlo iz občinskega proračuna.

Že s tem se je cena investicije v Pristan močno podražila od predvidene v projektu, ki jo je predstavila ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca. To pa še ni vse. Zaradi dotrajanosti celotnega starega dela kopališkega objekta bo namreč treba zamenjati še prezračevanje in izvesti nove zasteklitve, kar naj bi zagotovilo energetsko varčnejši objekt. Dodatno težavo predstavlja streha, ki je prav tako potrebna sanacije.

Vse te kritične točke, ki jih sproti odkrivajo in zahtevajo dodatna dela in javne razpise, povzročajo zamude, ki onemogočajo, da bi se lahko držali sprva zastavljenega časovnega načrta obnove. Vsaj do jeseni bodo tako plavalci v edinem mariborskem pokritem kopališču, s katerim upravlja javni zavod Športni objekti Maribor, še vedno lahko uporabljali le olimpijski bazen, mali bazen in čofotalnik.

Olimpijski bazen se nahaja v novejšem, kasneje dograjenem delu Pristana, medtem ko je bil osrednji kopališki objekt zgrajen leta 1972.
Vir: lokalec. Si

Oddaj komentar